Nieuws/Binnenland
462533
Binnenland

Van Aartsen wil door met salafisten

Den Haag - De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) is niet van plan om de samenwerking met salafistische organisaties te beëindigen.

Van Aartsen raakte vorige week in opspraak vanwege samenwerking met de ultraorthodoxe as-Soennah-moskee tijdens oud en nieuw in de Haagse Schilderswijk. Vrijwilligers van de salafistische organisatie hielden samen met de politie een oogje in het zeil in de veelbesproken achterstandswijk. In totaal waren er 150 vrijwilligers actief.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen deze ‘ordetroepen'. Een groot deel van het parlement ziet de islamitische stroming als een kweekvijver voor extremisten.

Vorige week wilde de eerste burger geen vragen beantwoorden over de samenwerking met as-Soennah. Vandaag reageert hij voor het eerst op de commotie in een interview met NRC Handelsblad.

„Stel je voor dat we zouden zeggen: wij willen niets met jullie te maken hebben. Wat zou daar het effect van zijn?” Van Aartsen beantwoordt zijn eigen vraag zelf in de avondkrant: „Dat leidt tot beeldvorming dat deze mensen apart gezet worden. Dat ze worden uitgesloten van onze samenleving. Terwijl we dat juist niet willen.”

Naast de samenwerking met oud en nieuw krijgt as-Soennah jaarlijks tienduizenden euro’s voor taalcursussen. Verder mogen de Haagse salafisten een keer per week een jongerenavond houden in een buurthuis.