Nieuws/Buitenland
46259488
Buitenland

President Abbas wil banden met VS en Israël verbreken

President Mahmoud Abbas.

President Mahmoud Abbas.

CAÏRO - De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt alle betrekkingen met de Verenigde Staten en Israël te willen opschorten. Daarmee reageert hij op het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump, dat dinsdag werd gepresenteerd. De Palestijnen vinden dat het plan vooral gunstig uitpakt voor Israël, dat bijvoorbeeld Jeruzalem krijgt toegewezen als „soevereine hoofdstad.”

President Mahmoud Abbas.

President Mahmoud Abbas.

Abbas vindt dat de VS met het vredesplan de Oslo-akkoorden schenden. Die akkoorden werden in 1993 ondertekend door de Palestijnen en Israël met als doel een uitweg te vinden uit het conflict tussen beide landen. Abbas zei zaterdag tegenover de Arabische Liga niet de geschiedenis in te willen gaan als „de man die Jeruzalem verkocht.”

De Palestijnse president maakte eerder, evenals de Arabische Liga, al bekend niets te zien in het nieuwe plan. Ook gingen boze Palestijnen deze week op de Westelijke Jordaanoever de straat op om hun ongenoegen duidelijk te maken. Demonstranten gooiden in Bethlehem met stenen naar Israëlische veiligheidstroepen, die traangas afvuurden.

Na afloop van het crisisberaad in Caïro herhaalde secretaris-generaal Ahmed Aboul Gheit dat de Arabische Liga het voorstel van Trump afwijst. Het zou van de Palestijnen tweederangsburgers maken. Volgens Aboul Gheit brengt het Amerikaans plan stabiliteit noch vrede, maar zorgt het voor nog honderd jaar conflict en leed. Hij riep de Palestijnen en Israëliërs op samen aan een oplossing te werken die voor beide partijen acceptabel is.