Nieuws/Buitenland
463363385
Buitenland

Na zeven stemrondes weer te weinig steun voor voorzitterschap McCarthy

WASHINGTON - De Republikein Kevin McCarthy heeft donderdag weer niet genoeg stemmen gekregen om voorzitter van het Huis van Afgevaardigden te worden. Na zeven keer stemmen is nog steeds niet duidelijk wanneer het Amerikaanse lagerhuis een nieuwe voorzitter krijgt.

Fractieleider McCarthy heeft, als parlementariërs zich niet van stemming onthouden, 218 stemmen nodig om voorzitter te worden. Hij wordt bij elke stemming telkens gesteund door iets meer dan 200 partijgenoten, ongeveer twintig anderen stemmen steeds op anderen. Een van hen stemde donderdag op oud-president Donald Trump, die de Republikeinen eerder opriep om McCarthy te steunen.

De groep dissidenten vindt dat McCarthy niet conservatief genoeg is en denkt dat hij te bereid zou zijn om deals te sluiten met de Democraten, die de dienst uitmaken in de Senaat en het Witte Huis. Ondanks nieuwe concessies is het McCarthy ook donderdag niet gelukt om het voorzitterschap veilig te stellen, terwijl de aanstelling van een voorzitter doorgaans als een formaliteit geldt.

Het Huis is dinsdag voor het eerst in nieuwe samenstelling bijeengekomen. Zonder voorzitter kunnen de parlementariërs niet worden beëdigd. De Republikeinse partij won bij de tussentijdse verkiezingen van vorig jaar meer zetels dan de Democraten. De Democratische partij verenigt zich bij de stemmingen achter hun kandidaat-voorzitter Hakeem Jeffries.