Nieuws/Verkiezingen
464217635
Verkiezingen

Wilders: liever 20 zetels gehad, maar verlies is beperkt

Rutte ’springt van de bank’ na eerste uitslagen: ’Supertrots’

DEN HAAG - Demissionair premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte is „supertrots” op de winst die zijn partij volgens de exitpolls boekt. Dat zegt hij in een korte reactie op de eerste voorspellingen, waaruit zou blijken dat zijn partij waarschijnlijk groeit naar 36 zetels, van 33 zetels in 2017. De PVV van Wilders verliest. Hij zal mede door de winst van D66 opnieuw oppositie moeten gaan voeren.

Rutte feliciteert ook Sigrid Kaag met „de enorme overwinning van D66 en alle nieuwkomers.” Hoewel hij blij is met het behaalde resultaat, ligt er vooral een enorme taak op het huidige én het nieuwe kabinet te wachten, zegt Rutte.„Nu weer aan het werk, er staat ons heel veel te doen.”

Daarnaast sprak hij zijn ambitie uit om bestaande achterstanden in de zorg weg te werken en problemen op te lossen voor de middenklasse. „Nederland moet terug naar waar we horen te zijn: een van de best presterende landen ter wereld.” Rutte noemt het ’knap’ dat zoveel nieuwe partijen het Binnenhof gaan betreden. „Het is echt niet makkelijk om die kiesdrempel te passeren. Dat is een aantal partijen gelukt. Ik feliciteer hen, en wil samenwerking in de Kamer met hen zoeken.”

Dat de VVD gegroeid is en opnieuw de grootste partij in de Tweede Kamer wordt, „laat zien dat Nederland vertrouwen uitspreekt in de VVD, in Mark Rutte, in deze ongekende crisis”, zegt campagneleider Sophie Hermans in een eerste reactie. „Het is gelukt. Dat vervult mij met trots”, zegt Hermans.

De VVD voerde een campagne rond premier en lijsttrekker Mark Rutte, maar het is een overwinning voor de hele VVD, vindt Hermans. „Ik denk dat dat het resultaat is van vier jaar keihard werken, leiderschap tonen in moeilijke tijden.” Rutte zelf reageerde erg blij op de eerste exitpoll. „Hij sprong van de bank.”

Ondanks verlies voor PVV en CDA hebben de rechtse partijen bij de Tweede Kamerverkiezingen terrein gewonnen ten opzichte van vier jaar geleden. De VVD van premier Mark Rutte krijgt er voorlopig 3 zetels bij en komt op 36. Forum voor Democratie van Thierry Baudet verviervoudigt het huidige zetelaantal tot 8 en JA21 van Joost Eerdmans debuteert in de Kamer met 4 zetels. In de Eerste Kamer hebben zij al acht vertegenwoordigers door de vechtscheiding met Forum.

Formatie

Het CDA daarentegen levert 4 zetels in en komt op 15, terwijl de PVV van 20 naar 17 zakt. De SGP behoudt haar huidige aantal van 3 zetels.

Ondanks de verdere versnippering - er komen volgen de exitpoll zeventien partijen in de Kamer, vier meer dan in 2017 - lijkt de puzzel om tot een coalitie te komen minder ingewikkeld dan lang werd gevreesd. Doordat de VVD en D66 samen op 60 zetels komen, zijn er volop mogelijkheden om met vier partijen een regering te vormen.

In een nieuwe aflevering van verkiezingspodcast De Stembus: hoe is de verkiezingsavond verlopen bij de progressieve verliezer GroenLinks? En de leider van Bij1 Sylvana Simons deelt alvast de eerste steken onder water uit:

Wilders teleurgesteld

PVV-leider Geert Wilders had „op meer gehoopt dan die zeventien zetels”. Maar de grootste oppositiepartij heeft volgens Wilders slechts „licht verloren.” Dat VVD en D66 hebben gewonnen, betekent ook dat Wilders zich erbij neerlegt dat hij weer de oppositie in gaat.

„Bedankt aan die toch weer 1 miljoen kiezers die op de PVV hebben gestemd”, zei Wilders in reactie op de exitpoll. Hij hoopt dat er nog een zetel zijn kant op valt, waardoor hij toch „in de buurt van die twintig blijft.” Ook met zeventien of achttien zetels blijft hij relevant. Het verlies is bovendien beperkt, vindt Wilders. Desgevraagd zegt hij dat Forum voor Democratie „zeker wat zal hebben afgesnoept.”

Wilders feliciteerde de winnaars Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66). Hij gaat ervan uit dat de liberale partijen, samen met het CDA, de coalitie gaan vormen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop