Nieuws/Buitenland
464403386
Buitenland

Weer onderzoek naar racistische taal in chatgroep Duitse politie

BERLIJN - De politie in Berlijn is een onderzoek begonnen naar een chatgroep binnen het korps waar racistische boodschappen werden gedeeld over Afrikaanse migranten en vluchtelingen met een moslimachtergrond. Volgens Duitse media gaat het om een groep van 25 politiemensen.

Tussen de dagelijkse boodschappen als het bestellen van een broodje of sportafspraken stonden ook strafbare racistische uitingen. Moslims werden vergeleken met bepaalde diersoorten en vluchtelingen afgeschilderd als verkrachters.

In september werd de Duitse politie in verlegenheid gebracht toen werd ontdekt dat in een chatgroep bij het korps in de deelstaat Noordrijn-Westfalen onder andere afbeeldingen van Hitler de ronde deden. Er werden 29 politiemensen geschorst.

De senator voor Binnenlandse Zaken van Berlijn noemde het onacceptabel als de beschuldigingen waar blijken. Volgens Andreas Geisel heeft dit niets van doen met een „moderne, hoofdstedelijke politie.” Ook in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern kwam een dergelijke zaak aan het licht.

Extremisme binnen de politie kwam donderdag ook ter sprake in het Duitse parlement waar minister Horst Seehofer (Binnenlandse Zaken) zei dat de positie van de Duitse regering duidelijk was. „We onderzoeken, verstoppen niets en vervolgen zaken rigoureus.” Hij wijst echter een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek van de hand dat door oppositiepartijen wordt gevraagd. Verwacht wordt dat Seehofer dinsdag met een rapport over het onderwerp komt.