Nieuws/Binnenland
464795772
Binnenland

Geen genade voor bijstandsfraudeurs

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

DEN HAAG - Nederlanders klikken meer en meer over elkaar bij speciale meldpunten van de overheid. Die meldpunten voor bijstandsfraude zijn sinds 2013 verdrievoudigd tot een totaal van 150. Jaarlijks komen er zeker negenduizend ’tips’ binnen.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Van alle 335 ondervraagde gemeenten reageerde een op de vijf op enquêtevragen van de krant. Waarschijnlijk komen er jaarlijks nog veel meer tips binnen dan de getelde negenduizend. Ongeveer de helft van de gemeenten die reageerde, houdt namelijk niet een exacte score bij. Een op de vier gemeenten ziet een toename in het aangeven van onterechte bijstand, stiekem samenwonen of bijvoorbeeld zwartwerken naast een uitkering.

De Groningse gemeente Loppersum herbergt de meeste ’klikkers’, op de voet gevolgd door Delft en Leeuwarden. De meeste meldingen worden anoniem gemaakt. De tips komen binnen per telefoon, via een online formulier, e-mail of handgeschreven brief. Overigens kloppen de meldingen lang niet altijd. In Doetinchem is slechts een op de tien meldingen steekhoudend.