Nieuws/Binnenland
464805393
Binnenland

Button na griepprik is respectloos

DEN HAAG - Respectloos, zo noemt NU’91, de bond voor verpleegkundigen en verzorgenden, het idee om zorgverleners die een griepprik hebben gehad een button te laten dragen.

Voorzitter Ted van Essen van de Nederlandse Influenza Stichting (NIS) opperde aan de vooravond van de Nationale Griepprikdag om alle zorgverleners een button te laten dragen als zij een griepprik hebben gehad. „Ik zou dat willen weten van iemand die mij verzorgt of ingrepen bij me uitvoert .” Bovendien zou er ook nog eens een stimulans van uitgaan voor anderen om de prik te halen, stelde hij.

NU’91 vindt dat hiermee voorbij wordt gegaan aan de afwegingen die verpleegkundigen en verzorgenden maken om zich wel of niet te laten vaccineren. „Het beeld wordt nu geschetst dat deze zorgverleners niet weten waar zij mee bezig zijn”, vindt woordvoerder Michel van Erp. En: „De hetze tegen verpleegkundigen en verzorgenden die - om welke reden dan ook - ervoor kiezen zich niet te laten vaccineren moet stoppen. Hier is niemand bij gebaat.”

De Nederlandse Influenza Stichting organiseert maandag in Den Haag de Nationale Griepprikdag. Instellingen en organisaties komen in het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag bijeen voor een symposium. Niet alleen mensen uit risicogroepen, zoals senioren, maar vooral ook zorgverleners worden opgeroepen om een griepprik te halen.

Zorgverleners kunnen het virus bij zich dragen en overbrengen op patiënten zonder het te beseffen. En als ze zelf geveld worden, draagt dat weer extra bij aan het personeelstekort in de zorg. Ook zouden geprikte zorgverleners anderen beter kunnen overtuigen van de noodzaak van een griepprik, is de gedachte.

In Nederland is de vaccinatiegraad in de zorg en daarbuiten over de hele linie te laag, aldus Van Essen, „Er heerst onterecht scepsis over de jaarlijkse griepvaccinatie. Het influenzavirus is gevaarlijker dan zomaar een griepje.” Vorig jaar werden er 900.000 mensen in ons land ziek door.