Nieuws
465464
Nieuws

4 steden en tradities

Bijzondere oud en nieuw bestemmingen en tradities

Oud en Nieuw staat voor de deur en het vuurwerk, de oliebollen en appelflappen zijn niet aan te slepen. Een welbekende traditie die we elk jaar getrouw weer vieren. Altijd al eens afgevraagd wat er straks gebeurt over de hele wereld - ver weg en dichtbij - wanneer de klok 12 slaat? TravelBird selecteerde 4 bijzondere plekken met hun eigen tradities voor het nieuwe jaar.

1. São Paulo, Brazilië

In São Paolo is Oud & Nieuw een ware belevenis. Naast het jaarlijkse carnaval is de viering van het nieuwe jaar namelijk één van de grootste feesten die de stad kent. Hier luiden de mensen het nieuwe jaar in met adembenemend vuurwerk en een groot dansend festijn in de straten van de stad. Kijk vooral niet gek op wanneer je hier bent en overal kleurrijke onderbroeken te koop ziet. Dit is namelijk de nieuwjaarstraditie die geluk brengt. Zo zie je veel rood en geel ondergoed, die de liefde en geld symboliseren. Daarnaast kleedt de lokale bevolking zich ook in het wit, wat weer voor vrede en een nieuwe start staat. Als afsluiter loopt iedereen tot zijn knieën de zee in en springt daarbij over zeven golven. Bij elke golf wordt een wens uitgesproken, wat weer geluk moet brengen in het nieuwe jaar.

2. Rovaniemi, Fins Lapland

Het Finse Lapland is een echte klassieker; en een hele bijzondere plek voor oud en nieuw. Hier beleef je tijdens de jaarwisseling, als de omstandigheden goed zijn, het ware vuurwerk van de natuur - het Noorderlicht. Hier proost men onder de kleurrijke lichtflitsen die door de lucht te aanschouwen zijn. Ook ligt hier van oktober tot en met maart gegarandeerd sneeuw en zo luidt men, middenin een magisch wit landschap, het nieuwe jaar in. Daarnaast hebben de Finnen ook nog een mooie traditie voor het nieuwe jaar; het voorspellen van de toekomst door een stukje tin in het water te gooien. De vorm die het tin aanneemt vertelt iets over de toekomst.

 

 

3. Madrid, Spanje

In tegenstelling tot de Nederlandse traditie vind je op 31 december niet heel veel vuurwerk op de straten van Madrid. De meeste Spaanse families dineren hier in grote gezelschappen thuis en gaan daarna naar buiten voor een feest in de stad. Op Oudejaarsdag is het ook belangrijk om in elk geval 12 druiven binnen handbereik te hebben. Het is namelijk traditie, wanneer de klok 12 slagen slaat, om bij elke klokslag een druif te nuttigen. Dit zorgt voor goed geluk voor in elk van de 12 maanden van het volgende jaar. Voor deze traditie verzamelen ook duizenden mensen – vaak een mix van locals en toeristen -  zich op het Puerta del Sol voor de klokkentoren van het Real Casa de Correos. Dit historische gebouw gaf een lange tijd, na de inhuldiging van Koningin Isabel II in 1866, de officiële tijd van Spanje aan. De perfecte plek om het nieuwe jaar dus op tijd te beginnen!

 

 

4. Terschelling, Nederland

Last but not least en iets dichterbij huis, wist je dat Terschelling ook heel bijzonder is tijdens oud en nieuw? Een jaarlijkse traditie is dat vele schepen hier langs de kust het rood gekleurde noodvuurwerk afschieten en om 00.00 uur hun misthoorns laten klinken om zo het nieuwe jaar in te luiden. Vanaf de breedste stranden van Europa, die zich op Terschelling bevinden, is dit spektakel te aanschouwen. Ook een dansje en drankje ontbreken hier niet. Na het vuurwerk verplaatst iedereen zich naar de lokale cafés en kroegen voor de vele Nieuwjaarsfeesten.

 

 

Bron: Travelbird

 

Op zoek naar nog meer bestemmingen voor een spetterend oud en nieuw en bizarre tradities? Lees dan:

Een onvergetelijke jaarwisseling

Oud en nieuwbestemmingen waar je niet aan hebt gedacht

Londen favoriet met oud en nieuw

Bizarre nieuwjaarstradities