Nieuws
465639
Nieuws

Michou Basu blogt...

Modejournalist Michou kijkt vooruit

Geen terugkijklijstje van mijn hand dit jaar. Wie wil weten wat er de afgelopen maanden in de modewereld is gebeurd, kan zijn/haar eigen kennis toetsen via de Modequiz. Ik kijk liever vooruit.

Want in 2016 staat er modewise veel te gebeuren. Dior en Lanvin moeten hun nieuwe creatief directeur bekendmaken en de namen zullen ongetwijfeld voor veel tumult en rumoer zorgen. Het gaat immers om sleutelplekken bij belangrijke modehuizen. Ik gok dat voor de haute coutureshows in Parijs (derde week van januari) beginnen een naam wordt onthuld. Tot die tijd staan we in de wacht.

Van Milaan naar Parijs

Januari wordt door velen ervaren als een zwart gat. Na de gezelligheid van de feestdagen is er in de eerste maand van het nieuwe jaar plots niks meer. Op een enkele nieuwjaarsborrel dan. Dat geldt niet voor de mode. Want meteen na de eerste week begint het nieuwe seizoen in Florence met de mannenmodebeurs Pitti Uomo. Daar worden de nieuwe stijlen voor winter 2017 voorgesteld en de Europese finale van de Woolprize voor mannenmode gehouden. Winnaar van afgelopen jaar, onze Jonathan Christopher showt er tevens zijn nieuwe collectie.

Daarna trekt de modekaravaan naar Milaan en vervolgens naar Parijs waar aansluitend de haute couture wordt gepresenteerd. Benieuwd naar de tweede coutureshow van Ilja Visser. In 2015 werd de ontwerpster erkend door het machtige Franse modeorgaan Chambre Syndicale de la Haute Couture. In juli showde zij voor het eerst met een officiële vermelding op zak in de tuin van de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs. Op 27 januari laat zij haar lente/zomer collectie zien. Op diezelfde dag showen overigens ook Viktor Horsting & Rolf Snoeren hun couture. 

Niet in fuchsia beha

In februari druppelen de eerste stukken uit de lente/zomercollecties binnen en ik weet nu al dat ik bij Dries van Noten op de stoep ga liggen. Met honderden anderen, want als er één zomershow goed was ontvangen door pers én publiek, was het die van Dries van Noten. De ongewone kleurcombinaties, de vriendelijke vormen en de bloedmooie stoffen waren de hit van het seizoen. Klein detail: ik zie mezelf niet in een fuchsia beha naar het werk gaan.

Charlotte Tilbury in De Bijenkorf

Nog iets om naar uit te kijken is de shop van Charlotte Tilbury in de Bijenkorf. Make-up liefhebbers weten meteen dat ik het over dè beautyspecialist van nu heb. Charlotte is de BFF van Kate Moss en heeft zo’n beetje elk belangrijk mens met haar kwasten bewerkt. Sinds 2013 heeft ze een eigen make-uplijn en dat is een succes. Geroemd wordt haar Magic cream, Filmstar Bronze & Glow en mijn persoonlijke favoriet is de Flawless Finish Skin poeder. Vanaf maart eindelijk in ons land te koop.

In een klap miljardair?

In 2013 schreef ik dat Marc Jacobs vertrok als hoofdontwerper bij Vuitton, om zijn beursgang voor te bereiden. Drie jaar zou hij daar voor nodig hebben, wat betekent dat hij in 2016 zijn merk naar de beurs brengt. Benieuwd of dat ook echt gaat gebeuren. Dat zou kunnen betekenen dat Jacobs net als Michael Kors in een klap miljardair wordt en zijn merk weer vol in de schijnwerpers staat. Want eerlijk is eerlijk, Jacobs is een beetje uit beeld verdwenen.

Hoekige en kleurige broekpakken of modieuze aanpak

In 2016 kiest Amerika een nieuwe president. Dat zal niet zonder het nodige gooi en smijtwerk gaan, maar wat mij vooral interesseert is: wat dragen de kandidaten. Hillary Clinton heeft zich kandidaat gesteld. En als zij door de Democraten officieel wordt afgevaardigd om deel te nemen aan de verkiezingen, dan zal niet alleen het programma, maar ook haar kleding een rol spelen. Wie zal haar kleden? Kiest Clinton voor de bekende hoekige en kleurige broekpakken van Nina McLemore waar je haar in kunt uittekenen? Of zal Clinton die goed bevriend met Donna Karan voor en modieuze aanpak kiezen. Ik ben benieuwd.

Ik wens jullie een goede jaarwisseling en een mooi, positief en schitterend 2016!