Nieuws/Buitenland
465792
Buitenland

Veel meer antimoslim-incidenten in Frankrijk

PARIJS - Het aantal keren dat islamitische instellingen of moslims het doelwit waren van vernielingen, aanslagen of mishandeling is in Frankrijk dit jaar verveelvoudigd. Het regeringscentrum dat racistische en antisemitische incidenten in kaart brengt, telde er al meer dan vierhonderd. Over 2014 registreerde dit centrum 133 gevallen. De stijging is erg groot en heel erg verontrustend, zei de chef van het centrum, Gilles Clavreul, tegen de krant Le Parisien.

De meeste incidenten volgden op de terroristische aanslagen die in januari en november in Parijs zijn gepleegd. Het is volgens de waarnemers niet alleen het aantal incidenten dat stijgt, maar ook de omvang van het geweld dat ermee gepaard gaat. Dat heeft ertoe geleid dat er inmiddels al circa duizend van de 2500 moskeeën of gebedsruimten door de politie worden bewaakt.

De Franse justitie probeert sinds de herfst met een speciale eenheid voor "de bestrijding van haat op het internet" de aanmoediging van het geweld te stoppen. Veel incidenten zouden verband houden met racisme en haat die via sociale media zijn verspreid.