Nieuws/Buitenland
465833
Buitenland

Kvirikashvili nieuwe premier van Georgië

TBILISI - Georgi Kvirikashvili is de nieuwe premier van ex-Sovjet-staat Georgië. Het parlement keurde zijn benoeming dinsdag goed. Al eerder ging de president akkoord met de voordracht.

De stemming vond plaats nadat Irakli Garibashvili vorige week onverwacht aftrad als premier, zonder een specifieke reden te geven. Politici van de oppositie denken dat zijn besluit te maken heeft met een daling van de populariteit van de regerende Georgische Droom-coalitie.

In de aanloop naar de parlementaire verkiezingen in oktober volgend jaar zou de coalitie met deze wisseling van de wacht haar imago willen oppoetsen, stellen analisten. De steun voor de regerende coalitie is volgens een opiniepeiling gedaald tot 18 procent deze maand van 42 procent in augustus 2014.

Kvirikashvili (48), tot voor kort minister van Buitenlandse Zaken en tevens eerste vicepremier, kon al bogen op de steun van Georgische Droom. Georgië zal volgens de nieuwe premier zijn Euro-Atlantische integratie en 'pragmatische' beleid ten aanzien van Rusland, waarmee het in augustus 2008 een korte oorlog uitvocht, voortzetten.

"Volledige Europese integratie met als uiteindelijk doel het EU-lidmaatschap en dat van de NAVO, is onze hoogste prioriteit", zei hij maandag voor het parlement.

Kvirikashvili werd vicepremier en minister van Economische Zaken toen Georgische Droom de partij van de voormalige president Saakashvili versloeg in de verkiezingen van oktober 2012. Hij werd benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken in september 2015.