Nieuws/Binnenland
465839
Binnenland

Politie zelf afgeluisterd

AMSTERDAM - Een rechercheur van de Amsterdamse politie is in verlegenheid gebracht, doordat zij in een telefoongesprek over haar werkzaamheden sprak met een verdachte, die op dat moment door de fiscale opsporingsdienst FIOD werd afgeluisterd.

Dit blijkt uit zogeheten ‘tapverslagen’ van de FIOD, in handen van De Telegraaf. In de tapverslagen zijn de gesprekken volledig uitgeschreven.

Fraude

De bewuste afgeluisterde telefoon is van Rob Bakker, voormalig directeur van het particuliere recherchebureau Holland Integrity Group (HIG).  Op het moment van het bewuste gesprek was Bakker nog verdachte in een onderzoek naar fraude bij SNS Reaal. Justitie dacht aanvankelijk dat HIG deelnam in de fraude bij de bank, maar kwam daar later op terug.   

Op 19 februari 2013, om 16.20 uur, wordt de HIG-directeur gebeld door een financieel rechercheur van de Amsterdamse politie, die Bakker nog kent uit de periode dat hij net als zij voor de politie werkzaam was. “Goedemiddag Rob, spreek ik met de afdeling SNS in faillissement”, grapt zij tegen haar ex-collega. De rechercheur is duidelijk niet op de hoogte dat de telefoon van Bakker door de FIOD wordt afgeluisterd, want zij spreekt minutenlang vrijuit over haar werk bij de politie.

Directeur Bakker uit in het telefoongesprek zijn verbazing over het gebrekkige onderzoek van justitie bij SNS Reaal, waar volgens hem in diverse vastgoedtransacties “twee miljard euro is gejat. Vreemd dat je dat niemand hoort zeggen.”

De bellende politierechercheur doet vervolgens in reactie hierop ook haar beklag over een ander, vooralsnog onbekend onderzoek dat de FIOD bij een bank zou hebben verricht en verprutst heeft:       

“Ik had zelf ook z’n akkefietje bij (…) We hadden daar een MOT-melding (Melding Ongebruikelijke Transacties, BM) gehad, dat bij een bank geld gebleven was (…) en op een gegeven moment bleek het dus echt, die bank is opgelicht voor 70 miljoen, nou ja toen heeft de FIOD het opgepakt en die hebben het navenant vernacheld, en dan denk je bij jezelf, hoeveel van dit soort dingen zijn er, dat moeten er talloze zijn.”

Vervolgens vertelt de rechercheur aan Bakker over eerdere onderzoeken van de Amsterdamse recherche naar onder meer Endstra en Paarlberg. Ook vraagt zij de verdachte directeur in het telefoongesprek om advies over een dossier waar zij aan werkt, en waarvoor ze een getuige-deskundige met kennis van vastgoed-taxaties zoekt. Bakker zegt wel iemand te kennen die als getuige zou kunnen optreden, maar hij voorziet een probleem omdat deze hoogleraar vreest voor bedreigingen van de verdachten in het betreffende politie-onderzoek. “Hij zegt: straks zit ik in de vuurlinie, gooien ze bij mij de ramen eruit of erger, en dan moet ik justitie bellen die niet thuis is”, aldus Bakker.

 

Confrontatie

Als De Telegraaf de betreffende rechercheur deze week op haar vakantieadres confronteert met het opgenomen telefoongesprek, schrikt zij hevig. “Ik ben totaal overvallen”, zegt zij, om vervolgens te verwijzen naar haar baas Remo van Korven, chef financiële recherche bij de Amsterdamse politie. Van Korven laat via afdeling voorlichting weten dat het bewuste telefoongesprek als “niet formeel zakelijk” wordt beschouwd. Het Functioneel Parket, onderdeel openbaar ministerie dat het onderzoek naar de fraude bij SNS leidt, wilde dinsdag geen commentaar geven. “Het is niet aan ons”, aldus een woordvoerster.

Rob Bakker is inmiddels opgestapt als directeur van HIG.