Nieuws
465852
Nieuws

Goede winst op Damrak na eindspurt

AMSTERDAM - Beleggers aan het Damrak boekten dinsdag goede winsten dankzij een eindspurt. NN profiteerde het meest, Delta Lloyd ging in de AEX het meest onderuit. De herstellende olieprijs en Amerikaanse consumentenbestedingen gaven steun.

De AEX sloot 1,6% hoger op 447,70 punten. De Midkap ging 1,2% vooruit naar 699,14 punten.

Ook elders in Europa kleurden de koersenborden ook overwegend groen. In Parijs eindigde de handel met 1,8% winst, Frankfurt klom 1,9%. Londen werd enigszins geremd door een stevige koersdaling van mijnbouwer Anglo American en stond 0,7% hoger.

,,De handel is dun, op een dag wordt in Amsterdam nu verhandeld wat normaal per uur wordt weggewerkt. Er zijn weinig uitschieters, de meeste handelaren zitten het jaar uit. Maar het beurssentiment kan bij lage volumes wel zo omslaan", aldus Rein Schutte, handelaar bij Indexus Vermogensbeheer.

De olieprijs, maandag de aanjager van onrust, herstelde. Brentolie noteerde 2,7% hoger, WTI 2,6%. De euro stond licht hoger op $1,097.

Buiten Europa viel de flinke koersdaling van de beurs van Saudi-Arabië op. De oliegrootmacht presenteerde gisteren een flink pakket maatregelen om het gat in de begroting te stelpen. Dat gat is ontstaan door de flinke daling van de olieprijzen.

De prijzen aan de pomp gaan omhoog voor de Saudi's (van omgerekend 15 naar 22 eurocent per liter), er komt een btw en er zullen diverse bedrijven worden geprivatiseerd. De Saudische Tadawul-index (die bestaat uit tien fondsen) stond 2,4% in het rood.

Olieprijzen in de lift

Wall Street profiteerde van de opverende olieprijs. Uit de Case-Shiller-index voor de huizenprijzen bleek 's middags dat de markt stabiliseert. Het rapport van de Conference Board over het consumentenvertrouwen was aanzienlijk beter dan verwacht. In reactie daarop stonden de grote indices op Wall Street bijna 1% hoger.

Het wachten is volgens handelaar Schutte nu op betere omzetcijfers van bedrijven. ,,De winsten waren goed, maar vaak door besparingen en boekhoudkundige ingrepen. Nu moet die door omzetten worden gesteund."

De euro noteerde 0,5% lager tegenover de dollar bij $1,092.

Arcelor negatieve uitschieter

Het rijtje Amsterdamse hoofdfondsen kleurde vrijwel helemaal groen. Alleen ArcelorMittal (-2,4%) deelde niet in de feestvreugde, net als Delta Lloyd dat met 3,3% zuidwaarts ging.

NN Group leidde de AEX met een plus van 2,6%. Heineken en DSM volgden met respectievelijk 2,5% en 2,2% winst.

Ook het zwaarwegende fonds Unilever deed een duit in het zakje met een 2% hogere koers. Shell profiteerde van de aantrekkende oliemarkt en won 2,1%.

OCI sloot 0,3% lager. Topman Nassef Sawiris heeft ruim 3700 aandelen in het bedrijf bijgekocht tegen een prijs van €22,65, zo blijkt uit een melding bij toezichthouder AFM.

In de Midkap stond SBM Offshore met 2,8% bovenin bij de slotbel, achter Galapagos (2,8%) en bodemonderzoeker Fugro dat 3,4% won op de oliemarkt.

PostNL stond 2,2% lager na de handelsdag. Het aandeel staat de afgelopen dagen flink in de belangstelling vanwege geruchten over een mogelijke overname door de Britse Royal Mail. De Financiële Telegraaf meldde vanmorgen op basis van een rondgang langs analisten en aandeelhouders dat Royal Mail en ook Deutsche Post als serieuze mogelijke kopers worden gezien. Wel is er nog een aantal hordes voor een overname, zoals een continuïteitsstichting die een beschermingswal kan opwerpen.

Vanmorgen bleek ook dat Norges Bank zijn belang in PostNL heel licht heeft uitgebreid, van 2,98% naar 3,02%. De Noren hebben ook hun belang in uitzender USG People opgehoogd, van 2,4% naar 3,2%. USG, dat hoogstwaarschijnlijk overgenomen wordt door het Japanse Recruit, sloot 0,6% hoger.

Grootste stijger onder de middelgrote fondsen was BAM met 2,2% winst. Het veelgeplaagde Fagron bungelde onderaan met 3,4% verlies.

Ballast vertrekt

Bouwer Heijmans eindigde bij de smallcaps bovenin met 5,7% herstel.

Op de lokale markt eindigde het veilingfonds Dico met 10% verlies. Aandeelhouders van de lege beurshuls stemden vandaag unaniem inmet de overname van de Etam Groep (Miss Etam en Promiss), die dan via een zogeheten reverse listing naar het Damrak zou komen.

Bouwer Ballast Nedam stond bij de slotbel 16,4% lager op €0,233. Na een claimemissie en een onderhandse plaatsing heeft het Turkse bouwconcern Renaissance inmiddels een belang opgebouwd van 97,8% in Ballast Nedam. Beide partijen willen de beursnotering van de bouwer nu 'zo snel mogelijk' beëindigen.

ABN Amro sloot met 2,5% winst bij de €20,76 per aandeel, de hoogste stand sinds de bank dit jaar een beursnotering kreeg. 

Beursexperts Harry Geels, Martine Hafkamp en Sybren van der Hijden schoven aan in DFT Studio Beurs voor een vooruitblik op het nieuwe beursjaar. Zij gaven onder meer hun visie op de euro. De video is hier terug te kijken.