Nieuws
465869
Nieuws

Vervoerder schrapt Engeland

Fruittransportbedrijf Jac op ‘t Hof heeft Engeland van de lijst met bestemmingen geschrapt vanwege het oponthoud bij Calais dat wordt veroorzaakt door de vluchtelingenproblematiek.

De internationale vervoerder met dertig vrachtwagens reed gemiddeld vijf keer per week naar Engeland via Calais. Eind juni deed een van hun chauffeurs, Bartjan Fieret, rechtstreeks verslag voor Radio 1. Vluchtelingen probeerden toen met geweld toegang tot de trailer krijgen.

Kostenpost

 “Niet zo lang daarna zijn we helemaal gestopt met het rijden op Engeland. Je bent gewoon veel te lang bezig. Het kost twee dagen om een vrachtje te brengen en daardoor is het voor ons een kostenpost geworden. Het is niet meer rendabel”, zei Imca Op ‘t Hof in PZC.

De migrantenproblematiek en de lange wachttijden die dat veroorzaakt voor de oversteek naar Engeland, maken het werk voor de chauffeurs er niet leuker op. “Dat werkt niet echt motiverend”, aldus Op ‘t Hof.

Veilige werkplek

Afgelopen woensdag riep vakcentrale CNV vrachtwagenchauffeurs op Calais te mijden. “Wanhopige vluchtelingen gooien met stenen en stelen buizen. Sommigen springen tegen de vrachtwagen”, zei CNV-bestuurder Tjitze van Rijssel op Radio 1. De vakbond wijst erop dat werknemers recht hebben op een veilige werkplek en daarom zouden vervoerders moeten zorgen voor een alternatieve route naar Engeland, bijvoorbeeld via Hoek van Holland, Zeebrugge of IJmuiden.

Naast Jac op 't Hof hebben zich nog geen vervoerders gemeld die Calais voortaan mijden, laat een woordvoerder van CNV weten.