Nieuws
465894
Nieuws

Topbankier Rabobank sneuvelt

UTRECHT - Rabobank moet opnieuw op zoek naar een chief risk officer. De beoogde kandidaat, Carin Gorter, blijkt zich dinsdag terug te hebben getrokken.

Rabobank maakte op 4 september bekend dat Carin Gorter was voorgedragen. Haar benoeming moest nog worden goedgekeurd door de toezichthouders.

Kandidatuur ingetrokken

Gorter besloot dinsdag haar kandidatuur in te trekken. Volgens een persbericht vindt zij zich ‘na persoonlijke afweging’ ongeschikt, ondanks een uitgebreide selectieprocedure.

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer neemt na de jaarwisseling de positie van chief risk officer bij Rabobank waar. Bedrijfseconoom en registeraccountant Gorter (52) werkte eerder bij Rabobank als senior vice president derivatives operations.

Daarna vervulde zij verschillende functies en commissariaten bij onder meer concurrent ABN Amro, ING, VGZ en TVM Verzekeringen. Tot april 2013 was zij lid van de Monitoring Commissie Code Banken.

Kaliber

De keuze voor Gorter als chief risk officer (CRO) werd in september door Rabobank nog aangekondigd als ‘bestuurder van het kaliber dat noodzakelijk is om de ambitie als coöperatieve klantgerichte bank waar te maken’.

„Carin Gorter is met haar veelzijdige ervaring op het gebied van risicomanagement, audit en compliance van grote waarde voor de Rabobank als CRO”, vond de bank toen.

Changes tot Rabobank Executive Board per 1 January 2016: https://t.co/WVaS6j7NF3— Rabobank Group (@RabobankGroup) 29 december 2015

Gorter stelt dat zij ‘gaandeweg de procedure na een zorgvuldige afweging heeft moeten vaststellen’ dat ‘het profiel van de functie van CRO van Rabobank in onvoldoende mate aansluit bij mijn specifieke deskundigheid’.

„Ik heb daarop de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Rabobank en de toezichthouders geïnformeerd dat ik niet langer voor de functie beschikbaar ben.”

Betreurd

Wout Dekker, voorzitter van de raad van commissarissen, zegt het terugkrabbelen van Gorter ‘te betreuren’: „De goedkeuring van haar benoeming door de toezichthouders werd ieder moment verwacht.”

De andere kandidaat voor een functie in de Rabotop, Bas Brouwers, gaat wel door. Hij begint vanaf 1 januari 2016 als chief financial officer. De CRO- en CFO-taken worden momenteel bij Rabobank vervuld door Bert Bruggink.

Hij treedt terug op 31 december en wordt adviseur van de raad van bestuur. Al het relevante financiële nieuws elke ochtend in je mailbox. Meld hier aan