Nieuws
465900
Nieuws

Bankiers JPMorgan jatten van rijke dode klanten

AMSTERDAM - Dode klanten waren voor twee voormalige medewerkers van zakenbank JPMorgan financieel interessant. Ze plunderden zeker acht rekening van dode bankklanten.

Dat blijkt uit de aanklacht in de lopende rechtszaak tegen de twee oud-werknemers bij de rechtbank van New York. De bankmedewerkers, die met particuliere klanten werkten, zijn vertrokken bij de bank. Twee anderen zijn nog voortvluchtig.

De zaak volgt op fraude door nog eens twee JPMorgan-bankiers. Vorige maand biechtte de broker Michael Oppenheim op dat hij voor $22 miljoen van rekeningen van vermogende klanten had weggehaald. Opeenheim gaf het uit aan gokken en luxebezoekjes aan sportwedstrijden en beurshandel.

In april werd voormalig JPMorgan-bankier Peter Persaud gearresteerd vanwege het stelen van klantgegevens.

Tonnen weg

De JPMorgan-bankiers Jonathan Francis en Dion Allison zijn in New York in staat van beschuldiging gesteld wegens het stelen van zeker $400.000 van zogeheten slapende rekeningen. Dat betrof klanten die vaak jarenlang niets meer met de rekening deden.

Daaronder bevonden zich zeker acht rekeningen van dode klanten, aldus persbureau Bloomberg.

De bankiers waren selectief: ze zochten vooral de niet-actieve bankrekeningen met een fors saldo.

Pinpas-route

Ze maakten er passen voor aan, vervolgens cashten ze het geld door op straat te pinnen. Via de geldautomaten trokken ze de rekeningen met 350 bezoeken leeg.

Ze manipuleerden ook collega’s: de twee logden in op rekeningen van collega’s die even weg waren om een dwaalspoor aan te leggen. Al het financiële nieuws elke ochtend gratis in je mailbox? Meld hier aan