Nieuws/Buitenland
465924
Buitenland

Duitse minister: België stop met kernenergie

DUSSELDORF - De Belgische 'probleemreactoren' moeten helemaal dicht en België moet ophouden met kernenergie. Een ongeluk in de Belgische kernenergiesector vormt een enorm gevaar voor de bevolking van België, Nederland en Duitsland.

Dat zei de minister van Milieu van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Johannes Remmel, in een dinsdag gepubliceerd vraaggesprek met de krant Die Welt. Remmel is van de Groenen.

De boze Remmel vindt het onbegrijpelijk dat de Belgische toezichthouders "bij alle ongelukjes, al het aan- en uitzetten zwijgzaam blijven en nog niet hebben besloten die dingen uit te schakelen. Zo lang die 'brokkenreactoren' stroom opwekken, is het gevaar van nucleaire storingen niet uitgesloten", klaagde Remmel.

Hij stelt dat de Belgische regering "Russisch roulette speelt" met de reactors. Hij wijst erop dat de centrale van Doel slechts 150 kilometer van de Duitse grens staat en die van Tihange slechts 70 kilometer van Aken verwijderd is. Het nucleaire complex van Doel staat overigens 2 kilometer van de Nederlandse grens.