Nieuws/Binnenland
465946749
Binnenland

Coronacrisis: maandag 4 januari

LIVE | Heel Engeland in lockdown tot half februari

Britten bekijken de tv-toespraak van Boris Johnson.

Britten bekijken de tv-toespraak van Boris Johnson.

AMSTERDAM - Het coronavirus blijft de wereld in zijn greep houden. Ook nu er een begin is gemaakt met vaccineren, blijft het virus mondiaal voor ontwrichting zorgen. In Europa zijn inmiddels meer dan 25 miljoen coronabesmettingen vastgesteld. Alleen in de VS zijn er al ruim 20 miljoen coronagevallen, ruim een op de duizend Amerikanen overleed aan het uit China afkomstige virus. Van een einde aan de tweede golf is ook in Nederland nog lang geen sprake.

Britten bekijken de tv-toespraak van Boris Johnson.

Britten bekijken de tv-toespraak van Boris Johnson.

Op de dag dat een nieuw, eenvoudiger, vaccin in gebruik werd genomen kondigt de Britse premier Boris Johnson een nieuw uitgaansverbod aan. Scholen blijven in ieder geval tot half februari gesloten. In Schotland en Wales was al eerder voor dergelijke maatregelen gekozen.

Snelle verspreiding

Het nieuwe uitgaansverbod is vergelijkbaar met het drastische verbod dat eind maart vorig jaar werd aangekondigd. Het is volgens Johnson het gevolg van de snelle verspreiding van een nieuwe variant van het coronavirus. Britse ziekenhuizen zijn 40% voller dan tijdens het dieptepunt van de crisis afgelopen voorjaar.

Het nieuwe uitgaansverbod is noodzakelijk om de nationale gezondheidszorg NHS te ontlasten. Tal van dokters en verplegers hebben de afgelopen dagen duidelijk trachten te maken hoe penibel de situatie in ziekenhuizen is. Ondanks de sinds Kerst genomen maatregelen blijft het aantal patiënten stijgen.

De druk op Johnson om met strengere maatregelen te komen was groot. Hij zegt de frustratie van tal van ouders te kunnen begrijpen die deze maandagochtend hun kinderen weer voor het eerst naar school hadden gestuurd. Op zondagochtend had Johnson deze ouders nog opgeroepen waar mogelijk hun kinderen vooral naar school te sturen.

Vaccin

De maatregelen komen op de dag dat een in Engeland ontwikkeld eenvoudiger vaccin tegen het coronavirus in gebruik werd genomen. Volgens Johnson betekent dit dat half februari de meest kwetsbare Britten tegen het virus zullen zijn ingeënt. Het gaat om iedereen die ouder is dan zeventig jaar, mensen met een kwetsbare gezondheid, alle medewerkers van verzorgingstehuizen en iedereen die binnen de Britse gezondheidszorg actief is.

Het uitgaansverbod kan vanaf dat moment worden versoepeld, zo probeerde Johnson zijn landgenoten toch nog een hoopvolle boodschap te geven. De kans is echter groot dat dit tenminste een maand later het geval zal zijn. Het vaccin werkt immers pas echt na ruim drie weken.

Scholen

Het gaat om de derde zogenoemde lockdown sinds het virus de wereld in zijn greep houdt. Het grote verschil met de lockdown van november is dat nu ook scholen worden gesloten. De enige reden waarom Britten hun huis mogen verlaten is voor noodzakelijke boodschappen, noodzakelijk werk buiten de deur, wat ontspanning en als er sprake is van lichamelijk misbruik. Het feit dat de laatste categorie apart werd genoemd is een teken dat de spanning in veel huishoudens oploopt als gevolg van de aanhoudende verscherping van de maatregelen.

Het aantal coronabesmettingen bedraagt al een week lang meer dan vijftigduizend nieuwe gevallen. Op maandag werden 58.784 nieuwe besmettingen gemeld. Ruim vierhonderd Britten overleden als gevolg van de ziekte. Het totaal aantal doden is opgelopen tot meer dan 75.000.

Schotland

In Schotland mogen burgers met ingang van dinsdag 5 januari hun huis niet meer verlaten tenzij dat strikt noodzakelijk is of voor kortstondige beoefening van de sport buiten. De maatregel geldt de rest van deze maand. De scholen blijven dicht.

Welke bijwerkingen kunnen ontstaan na het nemen van het coronavaccin? ’Meld het!’ (video)

Ook Duitsers langer vast

De lockdown in Duitsland wordt verlengd tot 31 januari. Daar zijn de landelijke regering en deelstaten het over eens geworden, bericht de krant Bild op basis van onbekende bronnen.

Een formeel besluit over het verlengen van de lockdown kan dinsdag al worden genomen. Dan overlegt bondskanselier Angela Merkel met de leiders van deelstaten. Er werd al gerekend op verlenging van de lockdownmaatregelen, maar het was nog onduidelijk hoelang die precies moet duren. Daar zou eerder nog onenigheid over zijn geweest.

Duitsland besloot vorige maand in de aanloop naar de feestdagen tot een strengere lockdown. Niet-essentiële ondernemingen en scholen moesten de deuren sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die maatregelen zouden in elk geval tot 10 januari van kracht blijven en lijken nu dus te worden verlengd.

Oostenrijk zeker week langer in lockdown

De huidige lockdown in Oostenrijk wordt met een week verlengd. Dat betekent dat de horeca en niet-essentiële winkels tot zeker 24 januari gesloten blijven, meldde de Oostenrijkse gezondheidsminister Rudolf Anschober.

Ook de beperkingen voor buitenlandse reizigers blijven in die periode van kracht. Iedereen uit een risicogebied - en dat zijn bijna alle landen - die Oostenrijk binnenkomt, moet tien dagen in quarantaine.

De lockdown in Oostenrijk tijdens het wintersportseizoen is een grote aderlating voor het land. De maatregelen zouden eigenlijk 18 januari aflopen. Het kabinet had ook een plan ontwikkeld om de lockdown te verlichten voor mensen die negatief zijn getest. Zij mochten dan bijvoorbeeld wel gaan shoppen. Een wet die dat mogelijk moest maken, werd zondag niet door de oppositie gesteund, waarop Anschober aankondigde ervan af te zien.

Meer nieuws:

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment/persoonlijk:

Bekijk hier het liveblog van zondag 3 januari.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd