Nieuws/Binnenland
465954
Binnenland

Dagboeken Anne Frank mochten gekopieerd

AMSTERDAM - De oorspronkelijke tekst van de dagboeken van Anne Frank mochten worden gekopieerd voor wetenschappelijk onderzoek. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

Het Anne Frank Fonds uit Basel had gevraagd om een verbod op het kopiëren en publiceren van de dagboeken. Het fonds heeft de auteursrechten van alle werken van Anne Frank (1929-1945).

De Amsterdamse Anne Frank Stichting, die de originele dagboeken in bruikleen heeft van het NIOD, zou inbreuk maken op het auteursrecht door zonder toestemming van het fonds de teksten te kopiëren voor wetenschappelijk onderzoek en deze later te publiceren.

De rechtbank vindt dat het recht op vrijheid van wetenschap in dit geval voor de bescherming van het auteursrecht gaat. "Het fonds lijkt zich de zeggenschap toe te eigenen over welk onderzoek zou mogen plaatsvinden en dat is geen recht dat door het auteursrecht wordt beschermd", aldus de rechtbank.

Het plan om een integrale editie van de dagboeken van Anne Frank te publiceren is overigens van de baan. Omdat in 1987 nog een editie is uitgebracht met daarin niet eerder gepubliceerde teksten, geldt het auteursrecht nog eens 50 jaar na die tijd.