Nieuws/Binnenland
465969
Binnenland

Haags plan voor oud en nieuw 'fout signaal'

Kamer verwerpt ordedienst salafisten

Den Haag - Een Kamermeerderheid heeft forse kritiek op de gemeente Den Haag. De hofstad zou salafisten niet moeten inzetten om de orde te bewaren, oordelen parlementariërs.

Deze krant onthulde gisteren dat de politie hulp krijgt van de ultraorthodoxe as-Soennah-moskee tijdens Oud en Nieuw om de rust te bewaren in twee delen van de Haagse Schilderswijk.

Dat is geheel in strijd met hoe het parlement over salafisten denkt. De Tweede Kamer heeft recent meerdere moties aangenomen om de strijd met deze radicale moslims aan te gaan. Zo vindt de Kamer dat het OM moet onderzoeken of het salafistische organisaties kan verbieden, omdat deze streng-islamitische ideologie antidemocratisch zou zijn.

PvdA-Kamerlid Marcouch vindt het „een verkeerd en onwenselijk signaal" dat Den Haag afgeeft. Volgens hem legitimeert het stadsbestuur hiermee het salafisme, terwijl je er volgens hem juist afstand van moet nemen in deze tijd waarin er gestreden wordt tegen radicalisering.

VVD-Kamerlid Tellegen sluit zich daar helemaal bij aan. „We moeten dit soort organisaties een halt toeroepen hebben we nou juist gezegd. Dan kan het niet zo zijn dat juist dit soort clubs de orde gaan bewaken."

De PVV in de Haagse gemeenteraad is inmiddels een campagne gestart voor het vertrek van burgemeester Jozias van Aartsen. Raadsleden verspreiden onder andere een bewerkte foto van de burgervader met een grote baard voor een islamitische vlag. PVV-fractievoorzitter Gerbrands: „Dit is een knieval naar radicalen en een fout signaal naar de stad.”

De Haagse politie liet eerder in een reactie weten dat de samenwerking „niets nieuws” is en dat vrijwilligers geen bijzondere bevoegdheden krijgen. Vragen over kritiek vanuit de Tweede Kamer worden niet beantwoord.