Nieuws/Buitenland
465970
Buitenland

Doodrijder (18) met 'rijkeluisziekte' opgepakt

FORT WORTH - Een Amerikaanse tiener, die twee jaar geleden vier mensen doodreed maar de cel niet in hoefde dankzij de 'rijkeluisziekte' affluenza, is nu alsnog opgepakt. De Texaan werd in Puerto Vallarta in Mexico aangehouden en vastgezet, meldt CNN.

De zaak riep destijds veel vraagtekens op. Ethan Couch (18) was 16 toen hij in beschonken toestand en met te hoge snelheid vier mensen aanreed. Toch hoefde hij niet de cel in. Want, zo stelden deskundigen, Couch was zo rijk en verwend dat hij het verschil niet kon zien tussen goed en slecht. Vanwege de (overigens niet erkende) ziekte affluenza kon hij niet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn handelen.

Wel kreeg hij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van tien jaar. Couch schond echter een van de voorwaarden die aan de straf waren gekoppeld. Hij en zijn moeder verdwenen eerder deze maand en waren onvindbaar voor de autoriteiten. Daarop werd een arrestatiebevel uitgevaardigd. Volgens CNN wordt de opgepakte Couch vanuit Mexico overgebracht aan de Verenigde Staten.