Nieuws/Binnenland
465978
Binnenland

Peperdure renovatie verknalt rechtspraakwebsite

Amsterdam - De overheidswebsite Rechtspraak.nl, die onlangs voor 1,4 miljoen euro vernieuwd werd, is helemaal niet gebruiksvriendelijk. Daarover klagen juristen en internetexperts.

De vernieuwde site laat het uploaden van grote documenten niet toe. En dat terwijl de kostbare renovatie van de site juist bedoeld was om advocaten en andere juristen online te laten procederen. Zij krijgen de mogelijkheid om zelf rechtbankstukken te uploaden, maar die mogen maximaal 10 megabyte per stuk zijn. Dat is ongeveer gelijk aan vijf foto’s gemaakt met een mobieltje.

„Maf en niet echt professioneel”, reageert ict-deskundige Brenno de Winter. „Deze grens van 10 MB is zeer arbitrair en echt te weinig voor de meeste processtukken. Ik zie geen enkele reden waarom dit niet opgerekt kan worden.” Ook internetgoeroe Danny Mekić voorziet moeilijkheden.

Advocaat Thomas van Vugt van advocatenkantoor AMS Advocaten noemt het beleid ’zeer onpraktisch’. „Je zit al behoorlijk snel aan deze grens. Bij grotere zaken gaat dit ongetwijfeld voor problemen zorgen.” Rechtspraak.nl waarschuwt zelf niet voor de beperkte capaciteit.

Als er bij het uploadproces iets fout gaat, is de gebruiker zelf verantwoordelijk. „Dat is een wezenlijk risico, los van de onhandigheid”, aldus Van Vugt.„Wanneer een advocaat er te laat achter komt dat er iets fout is gegaan en een document ontbreekt, kan dat in rechtszaken fatale gevolgen hebben.” Een woordvoerster van de site denkt daar anders over. „Het gebeurt niet zo snel dat een stuk groter dan 10 MB is”, beweert ze. „En anders kan het altijd nog in delen worden verzonden.”

De Winter ziet dat niet gebeuren.„Besef dat veel advocaten niet bedreven zijn met technologie. Het in stukken knippen van bestanden is voor hen veel te veel gedoe. Het maakt het werken bovendien niet prettiger of sneller.” De expert vreest dat het in veel gevallen aantrekkelijker is om een juridisch document per ouderwetse fax in te dienen. „Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Op Rechtspraak.nl, de officiële site van de rechterlijke organisatie in Nederland, worden onder andere uitspraken van rechters gepubliceerd. Het vernieuwen van de 1,4 miljoen kostende website duurde twee jaar. Er hebben twintig mensen aan gewerkt.