Nieuws/Buitenland
465982
Buitenland

Arrestaties voor plannen aanslagen Brussel

BRUSSEL - In België zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee verdachten aangehouden in verband met een terreuronderzoek. Het federaal parket heeft aanwijzingen dat er plannen waren om in Brussel op verschillende symbolische plaatsen aanslagen te plegen tijdens de oudejaarsfeesten. De arrestaties staan los van 'Parijs'.

De aanhoudingen vonden plaats bij huiszoekingen de regio Brussel, de regio Luik en de regio Vlaams Brabant. In totaal werden zes mensen opgepakt. Vier zijn weer vrijgelaten.

De twee die nog vastzitten, worden ervan verdacht deel uit te maken van een terroristische groep. Een van hen wordt gezien als leidend figuur en zou mensen werven met het oog op het plegen van terroristische misdrijven, aldus het federaal parket.

Tijdens de huiszoekingen zijn onder andere militaire trainingskledij en propagandamateriaal van de terreurorganisatie IS gevonden. Explosieven of wapens zijn niet aangetroffen.

Het Nieuwsblad schrijft dinsdag dat het ministerie van Binnenlandse Zaken het terreurniveau voor de politiekantoren in Brussel heeft verhoogd van twee naar drie. Dat is het op een na hoogste niveau. Aanleiding voor dat besluit zijn nieuwe, concrete aanwijzingen voor een aanslag in en rond het hoofdcommissariaat van politie aan de Grote Markt in Brussel.

Volgens de Belgische krant is er nu nóg strengere bewaking en worden de openingstijden voor de politiekantoren aangepast. In de rest van België gold bij politiekantoren de voorbije maanden al niveau drie.