Nieuws/Binnenland
465989
Binnenland

Kaneelspel wordt Hilversumse puber bijna fataal

HILVERSUM - Een 13-jarige jongen uit Hilversum heeft vijf dagen in coma gelegen nadat een kaneelspelletje dat hij op YouTube vond, helemaal fout ging.

Germain deed vorige week met vrienden de populaire 'cinnamon challenge'. Doel van het spel: een hap kaneel weg te werken zonder te drinken. Omdat kaneel zo droog is, kan dit ernstige ademhalingsproblemen en zelfs verstikking veroorzaken.

Longen

Ook bij Germain ging het mis. De kaneel kwam in zijn longen en keel terecht, waardoor hij geen adem meer kreeg. Hij viel flauw en kwam met zijn hoofd tegen een boom terecht. Dat schrijft de aangeslagen tante van de jongen, Josephine Kukupessy, op Facebook.

Nadat een vriendinnetje van Germain alarm sloeg, troffen zijn stiefmoeder en vader hem bewusteloos op straat aan. Zijn vader begon direct met reanimeren. "Op het moment dat mijn broer aan kwam rennen lag Germain al helemaal blauw op de grond. Er was geen teken van leven meer, Germain had ook geen hartslag", schrijft Kukupessy. Met gierende banden werd Germain naar het ziekenhuis gebracht.

Inmiddels gaat het iets beter met de jongen. Hij is ontwaakt uit zijn coma en kan weer een beetje praten. Uit voorzorg moet hij nog enige tijd op de intensive care blijven. Of Germain blijvende schade overhoudt, is nog niet te zeggen. Volgens artsen is het een wonder dat hij nog leeft.

Gevaren

Kinderartsen wezen al eerder op de gevaren van het spelletje. "We zijn allemaal jong geweest en hebben allemaal wel eens dingen gedaan waar we achteraf spijt van hadden. Meestal zijn dat dingen zonder ernstige gevolgen. Maar in dit geval kunnen de consequenties wel groot zijn", aldus de Amerikaanse kinderarts dr. Steven Lipschultz.

Ook de tante van de jongen waarschuwt op Facebook voor de gevaren van het levensgevaarlijke 'spel'. "Waarschuw alsjeblieft jullie kinderen om nooit, maar dan ook nooit aan deze cinnamon-challenge mee te doen, want de gevolgen kunnen echt desastreus zijn."