Nieuws
466007
Nieuws

New York: dag telefooncel, hallo wifi-zuil

NEW YORK - Monteurs zijn in New York begonnen met de installatie van de eerste wifi-zuilen. In de stad worden de komende tijd 7500 telefooncellen vervangen door LinkNYC access points.

Elke zuil biedt wifi met een bereik van zo'n 45 meter. Ook heeft de zuil USB-aansluitingen waarmee apparatuur kan worden opgeladen, een touchscreen om mee te browsen en twee reclamedisplays. De gemeente hoopt met de verkoop van de advertentieruimte de komende 12 jaar meer dan 455 miljoen euro binnen te halen, weet The Verge.

Het LinkNYC-project is voortgekomen uit een ontwerpwedstrijd die voormalig burgemeester Michael Bloomberg uitschreef. De afgelopen maanden was er flink wat kritiek op het project. Zo meldde New York Daily News dat in buitenwijken in Brooklyn en The Bronx de internetsnelheid van de zuilen tien keer zo langzaam zou zijn als in Manhattan. En in een aantal testopstellingen werd bluetooth geïnstalleerd, waarmee mogelijk voorbijgangers gevolgd kunnen worden en ongevraagd reclame naar hun smartphone kan worden verstuurd. Dit systeem werd weer verwijderd nadat dit bekend werd.