Nieuws/Binnenland
466014
Binnenland

Sneeuw in het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar begint vrij snel met een overgang naar kouder weer. Rond het weekeinde en volgende week is er op meerdere dagen kans op sneeuw of regen en is er in de nacht en ochtend kans op vorst, vooral in het noordoosten. Nederland komt in het grensgebied te liggen van winterkou en zachte lucht, hoewel een stuk minder zacht dan de voorbije weken.

Vandaag valt er in het westen wat regen, in het oosten blijft het droog. Morgen en donderdag kan er plaatselijk wat regen vallen. Het wordt stilaan frisser. Vandaag is het nog 11 graden, morgen een graad of 8 tot 9. Oudejaarsavond wordt het droger en tijdens de jaarwisseling kan het tijdens het afsteken van vuurwerk geheel droog blijven.

Op nieuwjaarsdag is het wisselend bewolkt bij 8 graden. De temperatuur voor de nieuwjaarsduik is dus redelijk. In het weekeinde begint het kwik verder te dalen. Een groot winters hogedrukgebied stuwt koude lucht naar grote delen van Europa. Bij ons gaat het kwik om,laag naar 4 graden overdag en in de nachten gaat het lokaal licht vriezen. Bovendien neemt de kans op winterse neerslag toe, In het binnenland kan sneeuw vallen. De storingen nemen de komende tijd een zuidelijker koers en de wind bij ons draait mogelijk naar het oosten. Of de winter doorzet, is nog onduidelijk.

December verloopt in ieder geval vorstvrij volgens Weeronline.nl. Dat is sinds het begin van de metingen in 190 niet voorgekomen. De gemiddelde temperatuur komt uit op 9.7 graden tegen 7.3 als hoogste waarde in 1974. Deze december is zelfs warmer dan de gemiddelde aprilmaand met een temperatuur van 9.2 graden en bijna een graad warmer dan de warmste maand maart ooit van 8.8 graden in 1991.

In totaal levert deze maand zes recordarme dagen op. December was ook zeer zonnig, 70 uur tegen normaal 49.