Nieuws/Buitenland
466030
Buitenland

Cel voor oud-premier Israël

JERUZALEM - Voor het eerst in de geschiedenis verdwijnt een Israëlische oud-premier achter de tralies. Ehud Olmert moet achttien maanden de cel in wegens het aannemen van steekpenningen. Hij was aanvankelijk veroordeeld tot zes jaar cel, maar het hooggerechtshof vernietigde vandaag een deel van dat vonnis.

Olmert moet zich op 15 februari in de gevangenis melden. Hij is veroordeeld voor corruptie tijdens zijn periode als burgemeester van Jeruzalem en minister van Handel en Industrie. De politicus accepteerde geld in ruil voor het versnellen van de bouwprocedures voor een groot appartementencomplex in Jeruzalem, Holyland. 

De omkoping geschiedde via zijn secretaresse, waarvan Olmert volgens de rechter op de hoogte had moeten zijn. Zijn voormalige werkneemster was de kroongetuige in het proces.  De rechter in Tel Aviv had hem vorig jaar tot zes jaar cel veroordeeld wegens het aannemen van zo’n 150.000 euro. Het hooggerechtshof oordeelt nu dat daarvan slechts 13.000 euro bewezen kan worden. 

In totaal betaalden de projectontwikkelaars een veelvoud daarvan aan lokale ambtenaren. Het was een van de grootste corruptiezaken in de geschiedenis van de Joodse staat. 

Olmert wacht nog een celstraf van acht maanden in een andere zaak. Hij werd eerder dit jaar schuldig bevonden aan het aannemen van steekpenningen van een Amerikaanse zakenman. Die zaak moet echter nog voor het hooggerechtshof komen.