Nieuws
466033
Nieuws

Oproep

Geen medelanders aub?

Heeft u weleens een 'Nederlander-vrije’ vakantie uitgezocht? Oftewel een bestemming waar je zo min mogelijk landgenoten tegenkomt? En waarom? Zijn 'wij’ echt zo vreselijk?

Ik vraag dit omdat er onlangs weer eens een reisbranche-onderzoekje uitkwam: waar de reiziger de afgelopen kerstvakantie de minste kans liep medelanders tegen het lijf te lopen. De uitkomst vond ik nogal verrassend. IJsland en India?  Beiden zijn volgens mij juist vanuit ons land best redelijk gefrequenteerde bestemmingen.

Maar goed, dat daargelaten: er zíjn dus blijkbaar vakantiegangers die een geringe kans op mede-Hollanders als voorwaarde voor een geslaagde trip hanteren. Hebt u weleens de neiging (gehad) een uitzonderlijk plekje uit te zoeken waar de kans om landgenoten tegen het lijf te lopen superklein is? Omdat we altijd zo, ik zeg het maar eerlijk, groot, dominant, luidruchtig en alom tegenwoordig zijn?

Of vlucht u van landgenoten weg omdat vakantie tussen de lokale bevolking nu eenmaal meer als weg-van-alles aanvoelt? Op de een of andere vreemde wijze herken ik Nederlanders in den vreemde trouwens altijd al van verre. Of het nu de kleding (of het gebrek eraan), het schoeisel of het roodverbrande hoofd is, ik weet het niet. Zelf loop ik, lang en blond en zeer Hollands, ook altijd enorm in de gaten.

Ik zoek m’n vakantiebestemmingen er beslist nooit op uit maar vind het in verre landen altijd wel een zegen als je op een terras ongestoord kunt praten zonder dat er iemand meeluistert. Het voelt als een soort vrijheid. Maar het is altijd oppassen! Want op de een of andere manier reizen, wonen en werken Nederlanders op de meest afgelegen plekken van deze aardbol.

Kent u ze, die zeldzame Nederlander-vrije bestemmingen?   

Laat het mij weten op checkpoint@telegraaf.nl