Nieuws
466038
Nieuws

NPO vergeet Friese ondertitels Hel van '63

De NPO zond zaterdagavond de deels Friestalige film De Hel van '63 uit zonder ondertiteling. Ook op Teletekst, dat veel Nederlandse programma's voorziet van ondertitels voor doven en slechthorenden, waren de Friese dialogen niet te volgen.

Vele honderden mensen klaagden hierover op Twitter, wat ervoor zorgde dat De Hel van '63 de hele avond trending was. Regisseur Steven de Jong is zeer ontstemd over het uitblijven van de ondertiteling. "Veel kijkers reageerden", laat hij weten. "Ik heb geprobeerd te bellen met NPO, maar tevergeefs."

De Hel van '63 vertelt over de legendarische Elfstedentocht in dat jaar. Vanwege de extreme kou en wind haalden van de tienduizend toerrijders maar 69 de eindstreep. De rest moest afhaken vanwege hallucinaties, bevroren ogen en hongerklop. De hoofdrollen worden vertolkt door Cas Jansen, Chris Zegers, Lourens van den Akker, Chava voor in 't Holt en Rense Westra.

Excuses

Op het twitteraccount van Uitzending Gemist werden zondagochtend excuus aangeboden: "Helaas is het Fries in de film 'De hel van '63' niet ondertiteld. Excuus voor het ongemak."

De film trok in 2009 in de bioscopen 300.000 bezoekers.