Nieuws/Buitenland
466058
Buitenland

Extreem weer VS ontwricht verkeer steeds meer

CHICAGO - Zeldzame 'wintertornado's', overstromingen en sneeuwstormen in de Verenigde Staten leggen het vervoer meer en meer plat. Het extreme weer heeft grote gevolgen voor het vliegverkeer. Bijna 3000 vluchten waren maandag rond middernacht (lokale tijd) geannuleerd. Nog eens 4000 vluchten hadden vertraging opgelopen.

Het zijn niet alleen de tornado's en overvloedige regenval, ook heeft het land te kampen met hagel en ijzel. Dat is onder meer het geval in Chicago, waar vele honderden vliegtuigen niet opstegen. De extreme omstandigheden doen zich voor tijdens een van de drukste reisperiodes in de VS. Veel mensen zijn er met de kerst tussenuit gegaan, of doen dat nu vanwege de naderende jaarwisseling.

De vooruitzichten zijn weinig florissant: in onder meer Alabama wordt gewaarschuwd voor tornado's, terwijl in de staten Missouri en Illinois het risico op plotselinge overstromingen bestaat. In andere delen van het land, zoals in Iowa, Nebraska en Wisconsin, wordt veel sneeuw verwacht. Het noodweer in de VS heeft al aan meer dan veertig mensen het leven gekost.