Nieuws
466059
Nieuws

'Gegoochel met geld' bij V&D

Amsterdam - Warenhuisketen V&D bleef de afgelopen maanden overeind door een brei aan financiële afspraken. „Het was een enorm gegoochel met geld”, zegt retaildeskundige Rupert Parker Brady.

Voor kenners was het onontkoombaar dat Sun Capital, de Amerikaanse eigenaar van V&D, vorige week uitkoos, om de boel te laten klappen, waardoor het bedrijf noodgedwongen uitstel van betaling moest uitbetalen. De rekeningen voor het concern stapelden zich in rap tempo op.

'Bak met geld'

In januari zou de Belastingdienst 30 miljoen euro opeisen. En daarnaast zou de winkelketen de btw over het vierde kwartaal moeten betalen. „Verder moest V&D 8% rente betalen over de leningen die Sun Capital heeft verstrekt. Dat is een bak met geld. En dan hebben ze nog al die medewerkers waar 10 miljoen euro aan is beloofd om afvloeiingsregeling te realiseren”, zegt Parker Brady.

Die afvloeiingsregeling staat door het dreigende faillissement op losse schroeven, bevestigt vakbond CNV.

Openstaande rekeningen

Leveranciers beginnen inmiddels hun geld op te eisen. Die zijn het afgelopen jaar met het mes op de keel akkoord gegaan met betalingstermijnen die veelal op 120 dagen staan. „Wat zoveel wil zeggen dat V&D vier maanden tijd heeft om openstaande rekeningen te betalen”, zegt Parker Brady. „Eigenlijk is, met dat geschuif met potjes geld, de onvermijdelijke ondergang steeds verder vooruitgeschoven. Het is een enorm gegoochel met geld.”

Lees het hele verhaal in DFT Avond: Verhuurder krijgt volle mep