Nieuws/Buitenland
466064
Buitenland

Oplossing vluchtelingen Cuba binnen bereik

GUATEMALA-STAD - Er lijkt een oplossing te zijn gevonden voor de duizenden Cubaanse vluchtelingen die in Costa Rica zijn gestrand. De Centraal-Amerikaanse landen hebben ingestemd met een proefproject, waarmee de asielzoekers kunnen doorreizen naar de VS, zoals ze zo graag willen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Costa Rica maandag (lokale tijd) gezegd.

Sinds november is het aantal Cubaanse migranten dat vast zit in Costa Rica flink opgelopen. Naar schatting zijn het er nu minstens 8000. Zij willen naar de VS, maar dat gaat niet omdat buurland Nicaragua, dat op de route ligt, de grens heeft gesloten voor vluchtelingen.

Op een bijeenkomst in Guatamela-Stad hebben Panama, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Costa Rica en de Internationale Organisatie voor Migratie een akkoord bereikt om de Cubaanse vluchtelingen te helpen. Vanaf januari worden de asielzoekers bij wijze van proef per vliegtuig naar El Salvador gebracht. Van daaruit gaan ze per bus naar Mexico en worden ze afgeleverd aan de grens met de VS.

De golf vluchtelingen is vermoedelijk een reactie op de betere relatie die de VS en Cuba hebben. De Cubanen vrezen dat ze door de herstelde diplomatieke banden binnenkort niet meer zo gemakkelijk als voorheen een verblijfsvergunning voor de VS krijgen. Een speciale wet uit 1966, op basis waarvan Cubanen die illegaal het land binnenkomen zich toch kunnen vestigen in de VS, wordt mogelijk ingetrokken.