Nieuws/Binnenland
466065
Binnenland

Kopen maar nog niet knallen

DEN HAAG - Kopen maar nog niet knallen. Vanaf dinsdag mag er weer vuurwerk verkocht en gekocht worden. Maar het mag pas donderdag - 31 december - vanaf 18.00 uur worden afgestoken.

Vuurwerk mag ieder jaar drie dagen verkocht worden. Dit jaar is dat op dinsdag, woensdag en donderdag. Alleen winkels met een vergunning mogen vuurwerk verkopen. Knallen mag acht uur lang, van oudejaarsdag 18.00 uur tot nieuwjaarsnacht 02.00 uur.

Om vuurwerk te kopen, moet je minimaal twaalf, zestien of achttien jaar zijn, afhankelijk van het soort vuurwerk en hoe zwaar het is.

In de voorverkoop werd dit jaar minder knalvuurwerk en meer siervuurwerk gekocht. Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) verwacht dat er dit jaar in totaal ongeveer evenveel vuurwerk als vorig jaar zal worden aangeschaft. Vorig jaar ging er voor 65 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in.

Illegaal

Namaakknallers tussen het illegale vuurwerk zijn dit jaar nog gevaarlijker door de slechte kwaliteit, meldt het AD. "Ze lekken vaak flitspoeder, dat zo kan ontploffen. Zelfs door statische spanning of een warm straalkacheltje," zegt vuurwerkexpert John van der Lee van de Rotterdamse politie.

De nepknallers hebben vaak een grotere lading en een lont dat sneller opbrandt. Daardoor kan het illegale vuurwerk - veelal nagemaakte Cobra's - sneller ontploffen dan de gebruiker denkt. En de klap kan ook groter zijn dan verwacht.

De expert vreest ook de verschillende types. "Van de Super Cobra 6 heb je ook een type, 2G, waarvan het lontje veel dunner is. Als je daar niet op let, word je verrast door de knal." Ook worden sommige buisjes met extra poeder gevuld. "Als je die bij je hoofd schudt, kunnen ze al ontploffen. Dat kan fataal zijn."