Nieuws/Buitenland
466125
Buitenland

Gezicht Britse 'Pegida' stamt af van migranten

LONDEN - De Britse variant van de anti-immigrantenorganisatie Pegida, Britain First, pleit ervoor om iedereen die van buitenlandse afkomst is te subsidiëren om het land te verlaten. Hoewel de organisatie daarbij vermoedelijk vooral doelt op niet-westerlingen, is het daarom opvallend dat de vicevoorzitter van Britain First juist van Nederlandse afkomst is.

Jayda Fransen werd onlangs herkozen tot vicevoorzitter en vormt het gezicht van de organisatie. Dat was voor een Britse amateurhistoricus aanleiding om in haar familiegeschiedenis te duiken.

,,Fransen is geen Britse naam. Dus ik ben eens een beetje gaan graven'', verklaarde de anonieme historicus tegen de Huffington Post. Hij publiceerde zijn bevinden via een organisatie die het gedachtegoed van de beweging aan de kaak wil stellen.

Fransen blijkt de kleindochter van de Nederlander Jan Fransen, die zich in Engeland vestigde. Van moeders kant stamt ze vermoedelijk van Joden af. Volgens de tegenbeweging Exposing Britain First is het ironisch dat een anti-immigratiebeweging wordt geleid door iemand die zelf van migranten afstamt.