Nieuws/Buitenland
466162
Buitenland

Brit roeit als eerste Stille Oceaan over

CAIRNS - De 53-jarige Brit John Beeden is het als eerste persoon gelukt non-stop de Stille Oceaan over te roeien. De tocht begon op 1 juni in San Francisco en eindigde maandag na 209 dagen in het Australische Cairns. Beeden, die zei dat er momenten waren dat hij dacht niet verder te kunnen, roeide gemiddeld 15 uur per dag en kwam nergens tussendoor aan land.

Na de 6100 mijl lange reis naar Cairns in het noordoosten van Australië tweette hij: "Aangekomen om 10.00 uur lokale tijd. Gelukkig weer op land te zijn en een aantal gemberkoekjes te eten." Hij voegde eraan toe "overweldigd" te zijn door de "geweldige ontvangst" die hem was bereid. Beeden: "Wow, het is voorbij. Om de eerste persoon te zijn die iets op deze schaal bereikt is echt ongelooflijk en ik heb het nog niet verwerkt."

De uit Sheffield afkomstige Beeden, die nu in Canada woont, roeide vier jaar geleden al eens de Atlantische Oceaan over. Hij had gehoopt zijn oversteek over de Stille Oceaan in minder dan 209 dagen te voltooien, maar hij werd meerdere malen gehinderd door slecht weer.