Nieuws/Binnenland
466166819
Binnenland

RIVM: afgelopen week 19 procent meer besmettingen

AMSTERDAM - De periode van afnemende coronabesmettingen die eind december werd ingezet, is nu echt ten einde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen week 29.977 positieve testresultaten, 19 procent meer dan de week daarvoor. De cijfers verschijnen slechts enkele uren voordat het kabinet naar verwachting diverse versoepelingen van de coronamaatregelen zal bekendmaken.

Het RIVM stelt vast dat Nederland in „een kwetsbare positie” zit. „Bij te snelle versoepelingen zal het aantal besmettingen, en daarmee het aantal ziekenhuisopnames, weer toenemen”, waarschuwt het instituut.

In de afgelopen week hebben 263.291 mensen zich laten testen op het virus, liefst 38 procent meer dan een week eerder. Van die mensen kreeg 9,8 procent een positief testresultaat. Een week eerder was 11,5 procent van alle testen positief. De toename was relatief het grootst onder kinderen van 0 tot 12 jaar. „Dit hangt mogelijk samen met de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven twee weken eerder, in combinatie met het verscherpte testbeleid: ook bij lichte klachten moeten deze kinderen zich laten testen”, verklaart het RIVM. In absolute aantallen telt de jongste leeftijdsgroep wel nog altijd het laagste aantal coronabesmettingen.

Kort voor de kerst noteerde het RIVM in een week tijd nog ruim 82.000 besmettingen. Na het ingaan van de strenge lockdown, die het kabinet halverwege december afkondigde, daalde het aantal nieuwe infecties iedere week gestaag. Vorige week waren het er ruim 25.000. Een fractie meer dan de week daarvoor. De toename van 2 procent kon worden toegeschreven aan het feit dat duizenden mensen een testafspraak moesten inhalen die eerder was afgezegd vanwege het barre winterweer.

Reproductiegetal

Het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is net als vorige week net onder de 1. Dat cijfer heeft het RIVM berekend voor de situatie op 5 februari. Voor de extra besmettelijke Britse variant, die volgens het instituut inmiddels de meest voorkomende is in Nederland, verschoof het getal nauwelijks: van 1,15 naar 1,14. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 114 anderen aansteken.

Het RIVM benadrukt dat „veel besmettingen zijn voorkomen” door de combinatie van de avondklok en het dringende advies om maximaal één bezoeker per dag thuis te ontvangen. In totaal scheelt dat volgens berekeningen van het instituut zo’n 10 procent aan besmettingen.

Afgelopen etmaal

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 3846 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen dat op 4282 ligt.

Het RIVM waarschuwde eerder voor toenemende besmettingscijfers doordat steeds meer mensen de oprukkende Britse variant van het coronavirus oplopen.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 94. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werden 32 overlijdens geregistreerd.

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets toegenomen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1917 mensen met Covid-19 opgenomen, 9 meer dan maandag.

Van deze patiënten zijn er 538 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er wel 23 minder dan een dag eerder. Op de ic’s schommelt het aantal coronapatiënten al een aantal weken tussen de 500 en 550. Op verpleegafdelingen liggen nu 1379 coronapatiënten, 32 meer dan maandag.

Het coördinatiecentrum heeft afgelopen etmaal 15 patiënten naar een andere regio verplaatst, onder wie 5 ic-patiënten.

Volgens het LCPS zijn de Covid-ziekenhuisbezetting en het aantal nieuwe opnames relatief stabiel vergeleken met een week geleden. „Vorige week steeg het gemiddeld aantal dagelijkse opnames licht. Het is te vroeg om deze ontwikkeling te duiden als een trendbreuk ten opzichte van eerdere weken of als het gevolg van het verder opkomen van de Britse Covid-variant”, aldus het centrum in een toelichting.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd