Nieuws/Binnenland
466217
Binnenland

Internet is de nieuwe leraar

Lessen volgen via internet. Het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Bijlessen voor allerlei schoolvakken, muziekles, taalles, fotografie. En er is een opvallende trend: vooral senioren ontdekken de hedendaagse mogelijkheden. ,,Vroeger was er eigenlijk nooit tijd voor muzieklessen. Dat haal ik nu dubbel en dwars in.”

Michel Penterman van de muziekles-website Learningfromstars.nl signaleert een duidelijke stijging van de oudere online cursist: ,,Zelf geef ik al zes jaar gitaarles via Gitaarles.nl en het valt mij op de gemiddelde cursist steeds ouder wordt. Dat is ook zichtbaar bij Cor Bakker, die online pianolessen verzorgt. Mijn oudste klant is 84, zijn oudste klant zelfs 87 jaar.”

Uit een enquête onder 400 ondervraagden door Onlinestarsacademy.nl blijkt dat meer dan 30 procent van de cursisten 60 jaar of ouder is. De redenen zijn hiervoor duidelijk, aldus Penterman: ,,Deze mensen hadden vroeger vaak geen geld of tijd of mochten van hun ouders geen instrument leren bespelen. Dat halen ze nu in. Ook vormen senioren vaak een groep die toch minder graag de deur uit gaat. Lessen via internet bieden dan uitkomst. Bovendien zijn de kosten van zo’n online cursus vaak veel lager dan die van een ‘live-docent’.”

De digitale wereld is volgens Penterman niet langer voorbehouden aan jeugd, maar ouderen voelen zich er steeds beter thuis: ,,Je merkt dat senioren zich makkelijker op het internet begeven. Ze zijn handig met zowel computer, iPad of tablet en schromen niet meer om via internet te betalen. Opvallend detail is dat de meeste klanten ons vroeger via Google en YouTube vonden, maar tegenwoordig komen ouderen veelal via Facebook bij ons terecht.”

Jos van Heteren (65) uit Berkel en Rodenrijs zweert bij digitale muzieklessen. ,,Vroeger kwam het er nooit van. Het was altijd werken en werken. Ik ben dan ook een echte laatbloeier. Op mijn 45ste ben ik lid geworden van een harmonie. Speelde tuba, maar ben circa tien jaar geleden keyboards en nog later piano gaan spelen.”

Sinds begin dit jaar krijgt hij online les van de bekende pianist Cor Bakker. ,,Ik ben al jaren trouwe fan van Cor. Online biedt zoveel meer mogelijkheden. Het prettige is vooral dat je niet meer naar groepslessen in een muziekschool hoeft en de lessen kunt volgen op een tijdstip dat het jou uitkomt. Al is het middenin de nacht.”

Herman Meiners van Bijlesned.nl vertelt hoe hij tien jaar geleden voor gek werd versleten toen hij begon met het geven van bijlessen van reguliere schoolvakken via internet: ,,Het stuitte louter op onbegrip. De markt was er totaal nog niet rijp voor. Maar al snel bleek dat we onze tijd ver vooruit waren. Online winkelen en een reis boeken is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Het volgen van bijlessen intussen ook.”

Over aantallen doet hij uit concurrentieoverwegingen geen mededelingen: ,,We begonnen indertijd met nul leerlingen, maar zijn intussen met meer dan 1000 procent gegroeid.” Hij zegt zich met zijn organisatie te richten op alles wat ook maar studeert: ,,Basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, hbo. Maar we hebben ook iemand van 82 jaar die via een deeltijdcursus zijn havodiploma wil halen. Heel bijzonder. Hij krijgt een grote taart als hij slaagt.”

Volgens Meiners is het een misverstand dat het vrijheid-blijheid zou zijn tijdens online-bijlessen. Een docent werkt volgens hem niet per se als de bekende stok achter de deur. ,,Zo werkte het misschien 20 tot 30 jaar geleden. Maar de maatschappij zit nu heel anders in elkaar. De lessen zijn heel strak georganiseerd en de ervaring leert ook dat leerlingen lessen minder snel zijn afgeleid dan bij fysieke lessen. Waar bij fysieke bijlessen 65 tot 76 procent van de leerlingen slaagt, is dat bij online-lessen 93 procent.”