Nieuws/Binnenland
466709
Binnenland

Warm eten, warme douche

Fietsers voor fietsers

Na een flinke fietstocht wil je goed slapen. Lekker thuis, in een comfortabel hotel of in een fijne Bed & Breakfast. Fietsers hebben extra privileges: zij kunnen voordelig slapen bij een gastadres van vriendenopdefiets.nl. Of via warmshowers.org, waarbij fietsers uit de hele wereld overnachten bij fietsers.

,,Wow, wat een boel fietsen. En geen een is hetzelfde. Een bakfiets met kinderen erin, is dat niet gevaarlijk? Of zo’n krat aan je stuur, hebben jullie Nederlanders zulke sterke armen?” Mijn gast Cuong kijkt zijn ogen uit. Hij is gefascineerd door de eindeloze rijen fietsen bij supermarkten, scholen en treinstations. De brede, gescheiden fietspaden en fietsverkeerslichten kent hij niet van huis uit. Want Cuong is geboren in Hanoi, Vietnam, waar ze weliswaar een lange fietstraditie hebben, maar daar loopt en rijdt iedereen kriskras door elkaar. Bovendien is de brommer daar nog irritanter aanwezig dan hier. In zijn huidige woonplaats Parijs is het misschien iets beter geregeld, maar ook daar zijn de voorzieningen voor fietsers nog altijd marginaal.

Cuong logeert een weekend lang op mijn slaapbank. Hij vond mij via de website warmshowers.org, een online prikbord. Op deze internationale site zoeken fietsers naar fietsers, die gratis en voor niets hun bank, opblaasbed of luxe logeerkamer beschikbaar stellen. Of de achtertuin, want sommige passanten zijn al blij met een stukje gras om er hun tent op te zetten.

 

 

Parijs

Dit systeem lijkt misschien idealistisch of zelfs onrealistisch, maar het werkt echt. Het kostte Cuong niet eens zo gek veel moeite om tijdens zijn tocht van Parijs naar Amsterdam uitsluitend bij gastvrije fietsers te logeren. „Omdat de mensen bij wie je slaapt eveneens van fietsen houden, heb je een gezamenlijke interesse. Vaak werd er ook nog eens voor mij gekookt en kreeg ik een ontbijt, zodat ik fit aan de volgende etappe kon beginnen.”

Mijn gast is 29 jaar en woont inmiddels zeven jaar in Parijs. Zijn ouders zijn straatarme boeren, maar dankzij een beurs volgde hij een IT-opleiding aan een Franse universiteit. Binnenkort begint hij aan zijn eerste, veeleisende baan. Daarom maakt hij nog snel een fietstocht door Europa. Fietsland Nederland stond hoog op zijn lijstje en dankzij Warmshowers.org is een budget van minder dan twintig euro per dag al genoeg.

Toch is het ook weer niet zo dat Cuong niets wil uitgeven. Zodra hij zijn slaapzak heeft uitgerold, biedt hij aan buiten de deur te gaan eten.

1000% NL

De volgende dag wil ik hem '1000% NL’ laten zien. En ervaren. We beklimmen de fietsflat aan de voorzijde van Amsterdam CS en doen in de hoogste versnelling ons eigen 'Mont Ventoux-tje’. Na vijf keer zigzaggen, hebben we 2500 fietsen gepasseerd. Langs het Flevopark de stad uit en dan over het IJ. Maar niet via de Schellingwouderbrug, maar via de Oranje-sluizen. Watermanagement is tenslotte zo Nederlands als drop en boerenkool. Dan is het de beurt aan weilanden, polders, meertjes en de 'poppenhuisjes’ van Durgerdam.

Voor het eerst van zijn leven fietst Cuong beneden de zeespiegel. In het levende openluchtmuseum Marken duiken we een souvenirshop in, waar klompen, tulpen en molens in talloze variaties te koop zijn. „Made in Vietnam”, zegt Cuong geamuseerd, als hij de onderkant van een Holland-souvenir bestudeert.

 

 

We gaan met fiets en al aan boord van de ms Jan Smit voor de overtocht naar Volendam. Daar eet Cuong voor het eerst van zijn leven een 'harinkie’. Hij vindt het allemaal geweldig. Als we ook nog de Kathammer, de windmolen bij Katwoude passeren, kan de Helemaal Holland–tocht niet meer stuk.

Terug richting Monnickendam, dwars door Waterland. Het is echt verfrissend om een tocht te maken met iemand die van ver komt. Door met zijn ogen te kijken wordt het toch al zo prachtige Waterland nog mooier.

Suggesties graag naar:

r.van.weperen@telegraaf.nl

Reiswijzer

39 km, Start bij Landmarkt op de Schellingwouderdijk. Dan 46-47-79-77-52-51-99-56-55-54-57-75-76-78-44-45-46. Vanaf Amsterdam CS komt er 15 km bij.

Falk Fietskaart #13 Kop van Holland.

Slapen

Een prachtig initiatief zijn de duizenden slaapadressen van Stichting Vrienden op de Fiets. Word voor € 8 een jaar lang donateur en slaap voor € 19 p.p.p.n. op een gastadres. Inclusief ontbijt. In Waterland zijn er negen verschillende gastadressen. De contactgegevens staan in hun adressenboek. www.vriendenopdefiets.nl

Extra Info

www.vvvwaterland.nl en www.markenexpress.nl

Online platform voor liefhebbers

De ene keer ben je gast, de andere keer gastheer. Elke fietser die (af en toe) een slaapplaats beschikbaar heeft, kan meedoen. In Nederland zijn er zo’n 450 deelnemers, wereldwijd 25.000. Je hoeft geen taaie wereldfietser te zijn om je (gratis) te registreren. www.warmshower.org