Nieuws/Binnenland
46676020
Binnenland

’Wapen en moker ongezien pand in gesmokkeld’

Organisatie Tefaf: overvallers kwamen apart van elkaar beurs binnen

Maastricht - De vier overvallers die dinsdag peperdure sieraden buitmaakten op de internationaal gerenommeerde kunstbeurs Tefaf in Maastricht, vielen niet op toen zij de hoofdingang binnenkwamen. Dat blijkt uit een veiligheidsbijeenkomst die Tefaf hield na de brute overval.

Volgens de organisatie waren er geen zichtbare tekenen dat de vier mannen voorwerpen zoals een wapen en een moker bij zich hadden. De beveiligers hebben dat dan ook niet kunnen vaststellen, zo stelt Tefaf. Ook de camera’s die in het congrescentrum Mecc Maastricht hangen, hebben het niet geregistreerd.

Op de wereldberoemde beurs met dure kunst en peperdure sieraden hangen meer dan 250 camera’s. Die hebben de hele overval gefilmd.

Van Gogh

De mannen zijn tussen 11.22 en 11.35 uur apart van elkaar het pand binnengekomen. Ze hebben een tijdje rondgehangen in de buurt van een schilderij van Van Gogh. Vervolgens zijn de overvallers naar hun doelwit gelopen. Dat was de stand van de prestigieuze juwelier Symbolic & Chace uit Londen. Daar bereidden ze zich voor door handschoenen aan te trekken en een moker te pakken. Terwijl twee overvallers de beveiligde vitrine insloegen, pakten twee anderen volgens de Tefaf een klein schietwapen.

De tekst gaat verder onder de foto.

Volgens kenners zouden de mannen er onder meer vandoor zijn gegaan met kostbare diamanten Cartier-oorbellen ter waarde van 4,5 miljoen dollar. Met de sieraden vluchtten de overvallers vliegensvlug via de Expo-trappen naar het selfservicerestaurant, om vervolgens de trap te nemen van het terras.

„Om 11.59 uur zijn de vier overvallers onder de parkeerplaats Expo door gelopen en de straat overgestoken”, zo blijkt uit documenten van de veiligheidsbijeenkomst die in handen zijn van deze krant.

Alarm

De Tefaf zegt een specifiek ontworpen veiligheids- en crisismanagementplan te hebben, dat rekening houdt met verschillende scenario’s, waaronder een gewapende overval. Toen de overval gaande was, is er een alarmbel bij de politie afgegaan.

Het onderzoek naar de overval is nog in volle gang. Twee Belgische mannen werden na de roof gearresteerd op de snelweg A2. Er zijn nog overvallers voortvluchtig.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop