Nieuws

Advies ouderen: jongere moet sparen

De jaarlijkse ledenpeiling van ouderenbond Anbo leidt dit jaar tot verrassende uitkomsten: ook ouderen omarmen de kunstkerstboom en groenteburger. Verder is er een dringend advies voor jongeren: ga meer sparen en koop een huis.

Ouderen hebben levenservaring en waarschijnlijk geleerd van gemaakte fouten. Daarom vroeg de ouderenbond naar hun adviezen voor jongeren. Dan blijkt dat het vertrouwen in ons pensioen- en zorgstelsel ook bij senioren een knauw heeft opgelopen.

Ruim 70 procent van de ruim 1200 ondervraagde senioren adviseert jongeren om te sparen voor de zorg die ze (later) nodig hebben. Ook zegt ruim veertig procent dat jongeren zelf pensioen moeten opbouwen. In een eigen spaarpot, niet via de werkgever of het pensioenfonds.

Heft in eigen hand

Directeur-bestuurder Liane den Haan nuanceert die uitkomst. ,,Ouderen lijken hiermee jongeren te willen adviseren: ‘neem het heft in eigen hand’. Maar dat neemt niet weg dat solidariteit extreem belangrijk is, zeker in het zorg- en pensioenstelsel. En bovendien: collectief opgebouwd pensioen rendeert vele malen beter dan eigen oplossingen.”

Een eigen haard is goud waard, vinden ook de ouderen: 84% raadt jongeren aan een huis te kopen. Slechts 16% vindt huren een betere optie.

Balkenende, kunstboom en horloge

 Er heerst onder ouderen verder een opmerkelijke nostalgie naar oud-premier Balkenende. Met een kleine meerderheid zien zij hem meer zitten dan onze huidige premier Rutte. Ook het horloge heeft een sterk marktaandeel: 86% kijkt voor de tijd op een horloge, 14% gebruikt de smartphone. Boodschap voor de Belastingdienst: 62% wil vasthouden aan de papieren aangifte, aan de blauwe envelop.

Wat de kerstboom betreft is er minder traditiegevoel: ook de meeste ouderen (54%) gaan voor een kunstboom. Opmerkelijk is de opkomst van de groenteburger: inmiddels 48% laat er een traditionele hamburger voor staan.