Nieuws
466877
Nieuws

Michou Basu blogt...

Kerst zonder kerstgevoel

‘Jij bent vast al dagen in een opperbeste kerststemming’, stelde een vriend die mijn kerstfetish kent. Ik hou namelijk van december, van de knusse donkere dagen en kerst is een absoluut hoogtepunt waar letterlijk en figuurlijk alles uit de kast wordt getrokken. Dit zou mijn piek moeten zijn, maar het traditionele kerstgevoel ontbreekt.

‘Het ligt aan het zachte weer,’ verklaarde mijn nuchtere vriend die mijn kerstliefde gedoogd en in december liever met een rugzakje naar een ver oord trekt om oude gebouwen te bekijken, dan dat hij met zijn hoofd tussen de kerstballen zit.

Londen, Duitsland, Wenen

Kan kloppen. Ik heb een paar keer kerst in het buitenland doorgebracht. In Delhi, Los Angeles en Miami waar de zon schijnt, palmbomen wuiven (niet in Delhi) en je rondjes in zee zwemt. Dat is ánders. Om een of andere reden ben ik zo gecultiveerd dat kerst geen kerst is als er geen kou, snerpende wind, sneeuw, kerstbomen en de geur van open haarden in de lucht hangt. Zoals nu dus.

Eerder deze maand was ik in Londen, naast Cape Cod (Amerika), Neurenberg en Chamonix voor mij de beste plekken om in de kerstspirit te komen. In Londen bekeek ik de sfeervolle etalages en de kerstboom die Burberry's Christopher Bailey voor het Clardige's hotel heeft ontworpen. Later volgde Wenen waar tig kerstmarkten zijn, maar die markten kunnen niet tippen aan de Duitse edities. Die zijn naar mijn idee sfeervoller, nostalgischer en kneuteriger.

Kerstborrel

Op die markten koop ik jaarlijks een aantal bijzondere kerstballen, maar dit jaar niet één. Wel kon ik de hand leggen op een paar Star Wars kerstversiersels van BB8 en Yoda, maar of mijn smaak verandert of de inspiratie van de ballenmakers is tanende. Intussen staat boom, is het Villeroy & Boch kerstservies uitgepakt, staan de amandelkransjes en de Bunter Teller op tafel, ben ik bij de jaarlijkse kerstborrel van Coty geweest waar ik met de artiest MayDay champagne en kerstcake nuttigde in een skigondel, maar mis ik toch het ultieme kerstgevoel. Zou het echt door het zachte weer komen? Ben ik de enige bij wie de kerstspirit ontbreekt? #help! p.s. warme kerstgroeten!