Nieuws/Binnenland
467166
Binnenland

Naar rechter om 'haatpredikers'

Eindhoven  - De Stichting Waqf stapt naar de rechter toe om de zeven buitenlandse 'haatpredikers' die door de gemeente Eindhoven worden geweerd alsnog toe te laten.

De zaak dient woensdag om 10.00 uur bij de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch.

De stichting vraagt in een voorlopige voorziening om een ander besluit van burgemeester Van Gijzel. Die heeft verboden dat zeven buitenlandse predikers spreken op de islamitische conferentie die deze week wordt belegd in Eindhoven.

Van Gijzel heeft naar eigen zeggen besloten de sprekers te weigeren, nadat hij advies had ingewonnen bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die had bezwaar tegen de sprekers omdat ze zich negatief hebben uitgelaten over Joden, homo's, ongelovigen en vrouwenrechten. Ook hebben zouden ze de gewelddadige jihadstrijd hebben verheerlijkt.

Waqf heeft de uitnodigingen aan de zeven 'haatpredikers' niet uit zichzelf ingetrokken, omdat het verzoek daarvoor van de gemeente Eindhoven onvoldoende onderbouwd zou zijn. Daarom heeft Van Gijzel het spreekverbod opgelegd. De rechter moet toetsen of dit besluit terecht is genomen.