Nieuws/Buitenland
467223
Buitenland

Bordeelhoudster 'Madame Claude' overleden

PARIJS - Frankrijks beroemdste bordeelhoudster 'Madame Claude' is overleden. Fernande Grudet, zoals haar echte naam luidde, overleed zaterdag op 92-jarige leeftijd in Nice, meldden Franse media dinsdag.

Haar exclusieve netwerk van 'meisjes' trok klanten als politici, kunstenaars, industriëlen en grote namen met grote fortuinen. Ook de Amerikaanse president John F. Kennedy zou volgens de krant Le Parisien van deze diensten gebruik hebben gemaakt.

Madame Claude werd geboren in 1923 in Angers en was van zeer bescheiden komaf. Ze verhuisde in de jaren vijftig naar Parijs. Ze nam daar de voornaam Claude aan en kwam terecht in een omgeving van banditisme en prostitutie. Daar ging ze werken bij een exclusief bordeel in het 16e arrondissement. Volgens geruchten zou ze ook werk hebben gedaan voor de geheime dienst.

De problemen begonnen voor haar toen Valery Giscard d'Estaing in Frankrijk aan de macht kwam en Michel Poniatovski aan het hoofd van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1976 begon rechter Jean-Louis Bruguière haar prostitutienetwerk te ontmantelen. Souteneurschap werd vrijwel onmogelijk gemaakt en Madame Claude kreeg een aanslag van de belastingdienst van 11 miljoen franc.

Om aan de fiscus te ontkomen, vluchtte ze nog datzelfde jaar naar de Verenigde Staten. Pas in 1985 keerde ze terug naar Frankrijk, ervan overtuigd geen last meer te hebben van de belasting. Wel moest ze vier maanden gevangenisstraf uitzitten.

Haar leven was ook de basis voor de film Madame Claude, onder regie van Just Jaeckin en met Françoise Fabian in de hoofdrol.