Nieuws/Binnenland
467604
Binnenland

Uitspraken Dewinter onder de loep

Rotterdam - Justitie gaat bekijken of de omstreden uitspraken van de Vlaamse politicus Filip Dewinter op een demonstratie van anti-islambeweging Pegida in Rotterdam door de beugel kunnen. Voor een groep van ongeveer honderd demonstranten verklaarde Dewinter afgelopen zaterdag dat de Koran ’een licence to kill is’ en ’een militair handboek hoe ongelovigen moeten worden vermoord en afgeslacht’.

Tijdens zijn toespraak toonde de omstreden Vlaamse politicus een exemplaar van de Koran. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Rotterdam laat weten dat de toespraak is opgenomen. „We gaan nader bestuderen of er discriminerende of opruiende uitlatingen zijn gedaan”, legt de zegsvrouw uit. Tijdens de demonstratie op de Kop van Zuid was een officier van Justitie ter plaatse. Volgens de woordvoerster was er tijdens het protest ’geen aanleiding om onmiddellijk in te grijpen’.

In Duitsland deed Dewinter vergelijkbare uitspraken tijdens een grote manifestatie van Pegida in Dresden. De Duitse justitie onderzoekt of de Vlaming zich schuldig heeft gemaakt aan volksopruiing. Dewinter ging zaterdag ook in op de rellen in Geldermalsen. Hij noemde de gebeurtenissen ’misschien niet elegant of gepast’ en toonde daarna begrip: „Als politici niet willen luisteren moeten ze helaas, desnoods maar voelen.”