Nieuws/Binnenland
467621
Binnenland

Al 15.000 meldingen van vuurwerkoverlast

ROTTERDAM - Bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zijn maandagochtend, 48 uur nadat de site de lucht in was gegaan, al meer dan 15.000 meldingen binnengekomen. Het aantal klachten ligt volgens de initiatiefnemer van het meldpunt een stuk hoger dan een jaar geleden, aldus het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte.

Zondagavond waren er al 10.000 meldingen. Maar ook in de nacht van zondag op maandag kwamen veel klachten binnen. "Vooral van vuurwerkbommen die midden in de nacht werden afgestoken en mensen uit hun slaap hielden", zei Bonte maandag.

De meeste klachten op vuurwerkoverlast.nl gaan over zware vuurwerkbommen. Huisdieren schieten daarvan in de stress en mensen liggen er 's nachts wakker van. Zondag kwamen veel meldingen binnen over schade door vuurwerk. De meeste meldingen kwamen uit Rotterdam en Den Haag, maar ook uit kleinere gemeenten kwamen relatief veel klachten binnen.

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties. De meldingen worden gebundeld in een rapport om de Tweede Kamer en gemeentes inzicht te geven in de aard en omvang van het vuurwerkprobleem. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) vindt een vuurwerkverbod vooralsnog niet nodig.

Bonte vindt dat de politie in de weken voor oud en nieuw meer capaciteit vrij moet maken om vuurwerkoverlast aan te pakken. Bonte adviseert gevaarlijke situaties en vuurwerkvandalisme ook altijd bij de politie te melden.