Nieuws
467622
Nieuws

Marjolein kookt over: kerstspecial

De eerste gang: tonijntartaar

'Het punt is', zegt een collega, 'dat ik gewoon niet kan koken. Ik wil best hoor, zo'n kerstmenu maken, maar ik heb geen idee hoe. Dus koop ik alles maar kant en klaar.' Ja, dat kan natuurlijk. Mijn moeder was er vroeger ook niet zo van. Een pasteitje met ragout als voorgerecht, bieflap, witlof met ham en kaas uit de oven en Irish coffee als dessert. Dat was zo'n beetje ons kerstdiner. Maar koken is echt geen hogere wiskunde.

Vanaf dit weekend krijg je van mij iedere dag een recept waarvoor je echt geen culinaire hoogvlieger hoeft te zijn. Vandaag het voorgerecht, morgen een soep, dinsdag het hoofdgerecht en woensdag een dessert. Kun je donderdag mooi de boodschappen doen (ik zorg dat er 's ochtends een boodschappenlijst online staat) en vrijdag een zelfgemaakt kerstdiner op tafel zetten dat echt niet moeilijk is en waarvoor je ook niet de hele dag in de keuken hoeft te staan.

Voorgerecht: tonijntartaar

Nodig:

  • 4 sneetjes casinobrood,
  • 300 gram verse tonijn van goede kwaliteit,
  • kwart komkommer,
  • kwart appel,
  • 1 limoen,
  • sojasaus,
  • limoensap,
  • wasabi,
  • peper en zout,
  • zeewiersalade.
  • Extra: serveerring

Van te voren:

  • Snijd de tonijn met een scherp mes zo fijn mogelijk, snijd de komkommer en appel in piepkleine blokjes.
  • Meng de komkommer en appel door de tonijn, pers de limoen uit en roer het sap door de tonijn.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Zet de tartaar in de koelkast.

Vlak voor het opdienen

  • Meng sojasaus met limoensap en een beetje wasabi. Roer goed door elkaar.
  • Maak met de serveerring 4 rondjes uit de sneetjes brood.
  • Rooster die even kort in een (grill)pan, broodrooster of in de oven.
  • Leg een plakje brood op een bordje en zet de serveerring er weer overheen.
  • Schep een kwart van de tonijn in de ring en druk aan. Haal de ring voorzichtig weg.
  • Schep een beetje zeewiersalade op de tonijn en sprenkel wat dressing naast het bord.
  • Nou ja, en dat dan nog 3 keer.

Opleuktips: met een zachtgekookt kwarteleitje ernaast, ziet er helemaal kek uit!

Overige gangen

De overige gangen kun je maandag, dinsdag en woensdag terugvinden op VROUW.nl.

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>