Nieuws/Binnenland
467816
Binnenland

Dewinter herhaalt gewraakte uitspraken

ROTTERDAM - De extreemrechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter heeft zaterdagmiddag in Rotterdam omstreden uitspraken herhaald die hij eerder deze maand in Duitsland had gedaan.

Voor ongeveer honderd aanhangers van de Nederlandse tak van anti-islambeweging Pegida zei hij dat de Koran "een license to kill is ten opzichte van ongelovigen" en "een militair handboek hoe ongelovigen moeten vermoord en afgeslacht".

Dewinter sprak eerder in Dresden soortgelijke woorden, wat daar tot een onderzoek van justitie heeft geleid wegens volksopruiing. Politie en justitie in Rotterdam zullen bekijken of de uitspraken door de beugel kunnen.

De Pegida-aanhangers hebben zich verzameld op de Wilhelminapier in Rotterdam, waar ze een mars liepen. Dewinter liet een exemplaar van de koran aan zijn gehoor zien en protesteerde ook dat een aantal demonstranten uit Antwerpen het terrein niet op mag en is teruggestuurd. Hij ziet een grote overeenkomst tussen beide havensteden, die volgens hem "niet de meest noordelijke steden van de islam" moeten worden.

Op het terrein, dat hermetisch is afgesloten, lopen meer ME'ers en politie rond dan demonstranten. Afgesproken is dat alleen demonstranten die met speciale bussen zijn aangekomen, worden toegelaten op de pier.

Dewinter had ook nog aandacht voor Geldermalsen. "Als politici niet willen luisteren moeten ze helaas, desnoods maar voelen", verwees hij naar het oproer van de week in de Gelderse plaats over de komst van een groot asielzoekerscentrum.

Pegida is een van oorsprong Duitse beweging. De naam is een afkorting van Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes. Het Avondland staat voor Europa.