Nieuws/Binnenland
468086
Binnenland

Politiechef: geen schuldbesef bij jongeren

ROTTERDAM - Jeugdige criminelen in regio van Politie-eenheid Rotterdam hebben steeds minder schuldbesef en worden laatdunkender tegen onder anderen hulpverleners die hen weer op het rechte pad moeten krijgen. Ook worden ze steeds gewelddadiger in de delicten die ze plegen. Politiechef Frank Paauw vindt het een zorgelijke ontwikkeling, omdat die jongeren op deze manier de zwaardere criminelen van morgen worden.

Hij betreurt dat advocaten deze jongeren vaak al bij het eerste verhoor adviseren om te zwijgen, waardoor ze helemaal een verkeerde houding krijgen. "Ik snap wel dat de advocaat er is voor de verdachte, maar het is wel een zorg die ik constateer", aldus Paauw. Hij stelt dat juist die houding ervoor zorgt dat deze jongeren weer moeilijker op het rechte pad zijn te brengen.

"Je kunt je de vraag stellen of dit wel de juiste manier is om met dergelijke jongeren om te gaan", zo doelt hij op de advocatuur. Als voorbeeld noemt hij jonge inbrekers die nietsontziend ouderen en andere, vaak weerloze mensen bestelen. "Als je niet uitkijkt worden die jongeren de nieuwe Holleeders van morgen." Het gaat om jongeren tussen de 12 en 20 jaar.