Nieuws/Binnenland
468157
Binnenland

Dickens’ kerst door de ogen van Van Gogh

We kennen Vincent van Gogh als een van de grootste kunstenaars aller tijden. We weten dat hij, in een vlaag van waanzin, een klein deel van zijn oor afsneed. Minder bekend is dat de stad Den Haag en Charles Dickens een belangrijke rol in zijn leven speelden.

Van Gogh las graag boeken van de schrijver Dickens. De verhalen over armoede maakten grote indruk op de schilder en beïnvloedde het werk dat hij in Den Haag maakte. Zo tekende hij bijvoorbeeld de Weeskinderen uit het Weeshuis aan de Hooftskade, legde hij vaak een oude oorlogsveteraan uit het Oude Mannenhuis aan het Om en Bij vast en maakte een aquarel van een loterij in de Spuistraat.

 

Experience

’Vincent van Gogh Experience Den Haag’ organiseert in samenwerking met het Jan Van Goyenhuis een kleine Van Gogh-tentoonstelling (repro. van het werk) en lezing over de invloed van Dickens op Van Gogh in Den Haag. Het werk dat de kunstenaar maakte van locaties in en rond het Oude Centrum staat centraal. De tentoonstelling/lezing gaan vanaf dit weekend van start. Naast het werk van Van Gogh leert u ook de mens Van Gogh beter kennen. Door een kleine 100 brieven die hij in Den Haag schreef, krijgen we een goed beeld van de psychologische motieven van de kunstenaar. We zien hem in de rol van liefhebbende stiefvader en partner. In Den Haag kreeg hij een relatie met Sien Hoornik, een prostituee, die hij letterlijk uit de goot redde. Maar, net als in de boeken van Dickens, is het standsverschil maar moeilijk te overbruggen.

 

Data: zaterdag 19 december, zondag 20 december en voor groepen vanaf 7 personen in december en januari. Tijd: 14.00 uur - 15.00 uur, wandeling: 15.00 - 16.00 uur wandeling door de buurt.

 

Boeken en informatie: vincentvangoghexperience.com