Nieuws
468322
Nieuws

Michou Basu blogt...

Laten we onszelf weer mooi aankleden!

Zo tegen het eind van het jaar word je om de oren geslagen met stijladviezen en cadeausuggesties. Logisch, december is nu eenmaal de maand om flink uit te pakken. In theorie. De werkelijkheid laat vaak te wensen over.

Want hoe vaak doen wij nog moeite om er tot in de puntjes uit te zien? Zelden. Gewoon is goed genoeg, ja toch? Het bewijs ligt op straat. Wie naar het theater gaat, de gelegenheid bij uitstek om je voor op te doffen, staat versteld van de nonchalante  verschijningen. Slobberkleding, gympen, plastic boodschappentasjes…een avondje uit doet niet onder voor een dagelijkse gang naar de supermarkt. Terwijl er nu juist zoveel middelen en mogelijkheden zijn om goed voor de dag te komen. En dat hoeft al lang niet meer de wereld te kosten. Met dank aan de modeketens zijn er geklede jurken en pakken voor een prima prijs.

Dresscode

Kledingvoorschriften kom je het hele jaar door tegen, maar zijn in december en januari tijdens de kerst- en nieuwjaarsborrels, gala’s en andere bijeenkomsten, opeens een heikel thema. Het gros trekt zich weinig van de dresscode aan, terwijl anderen in paniek raken. Want wat betekent black tie ook alweer?

In je kloffie

Dan zijn er personen die het leuk vinden om de draak met dresscodes te steken. In plaats van er gehoor aan te geven, wordt iets tegendraads gedaan. En het gekke is dat dat vaak met applaus wordt ontvangen. Ook op de rode loper. Want ‘al die regeltjes zijn maar stom’. Doe maar lekker gewoon. En gewoon betekent: je kloffie.

 

Alles uit de kast

Nu hebben wij minder sterke stijlvoorbeelden dan bijvoorbeeld Londen, Parijs of New York. Daar wordt voor elke première alles uit de kast getrokken, terwijl veel van onze sterren doodleuk een legging met een kleurige tuniek en stevige pumps (of flatjes!) aantrekken. Met zulke rolmodellen is het niet eenvoudig om je te onderscheiden. 

Er zijn ongeschreven regels

Een veelgehoord tegenargument is dat mensen het uiterlijk onbelangrijk vinden. Mijn ouders hebben er van jongs af aan op gehamerd dat er kledingregels zijn die voor elke gelegenheid anders zijn. Zo zal ik heus niet in een galajurk naar een voetbalwedstrijd gaan en zal je mij niet in een joggingbroek bij een polowedstrijd zien. Er zijn (ongeschreven) regels.

Zo trek je met kerst altijd iets bijzonders aan. Of het nu een oude feestjurk, pak of een splinternieuwe creatie betreft. Je gaat naar de kapper, experimenteert meer met make-up en voegt hier en daar een sparkle toe.

De wereld een stukje mooier maken

Dit jaar misschien wel meer dan ooit. We leven in een extreem roerige tijd. Vrij en zorgeloos leven is helaas niet meer zo vanzelfsprekend. Daarom wil ik vieren dat ik kan leven zoals ik wil leven en dat onderstrepen door in vol ornaat, met veel glimwerk en tralala de feestdagen in te gaan. Let’s dress up again! Niet omdat we er de wereld mee veranderen, maar zo wel een stukje mooier maken.